Apothekers trekken aan de bel wegens hulpmiddelen beleid Zilveren Kruis

Regionaal – Nederlandse apothekers trekken massaal aan de bel wegens het beleid dat Zilveren Kruis in 2021 wil gaan voeren. De verzekeraar heeft besloten om hulpmiddelen alleen nog volledig te vergoeden als deze online worden besteld bij gecontracteerde medisch speciaalzaken. Het is dus niet meer mogelijk om zaken als verbandmiddelen of incontinentiemateriaal bij de onafhankelijke apotheek te kopen.

Zilveren Kruis schrijft op haar website dat deze keuze is gemaakt om de zorg betaalbaar te houden.

Voor 2021 hebben we goede afspraken gemaakt met medisch speciaalzaken. Deze gaan over het leveren van diabetesmateriaal, incontinentiemateriaal (absorberend/ afvoerend), stomamateriaal, verbandmiddelen en drinkvoeding. U bestelt uw hulpmiddel direct bij de medisch speciaalzaak. Wilt u hiervoor in 2021 toch nog naar uw apotheek of apotheekhoudende huisarts? Dan krijgt u mogelijk geen volledige vergoeding.

In de praktijk komt het er op neer dat als je hulpmiddelen als diabetesmateriaal, drinkvoeding, incontinentiemateriaal, stomamateriaal of verbandmiddelen bij de apotheek koopt, je deze voor maximaal 75% vergoed krijgt. Bovendien moet je het gehele bedrag eerst zelf betalen en moet je vooraf toestemming hebben van Zilveren Kruis om het materiaal te kopen.

“Het wordt nu postorder en het is voor de klant te hopen dat hij/zij het dezelfde dag of in ieder geval binnen 24 uur geleverd krijgt”, zo verklaarde een Purmerendse apothekersassistente aan Regio Media. “Ook in de 24-uurs apotheek in het ziekenhuis moeten mensen betalen. Je zal maar met spoed een hulpmiddel of verband nodig hebben.”

Apothekers zijn inmiddels een petitie gestart. Hierin stellen zij dat de samenwerkingsafspraken tussen huisarts, wijkverpleging en apotheek over goede zorg hierdoor worden ondermijnd. En dat dit haaks staat op het beleid van multidisciplinaire samenwerking in de wijk en de mogelijkheid tot het bieden van totaalzorg aan de patiënten. Deze versplintering leidt tot schrijnende situaties in acute situaties zoals onder andere spoedleveringen voor wonden, katheterisatie en terminale pijnbestrijding.

Buiten het feit dat lokale apotheken klanten en inkomsten gaan missen, gaat ook de serviceverlening er op achteruit. Voor ouderen is het online bestellen vaak te complex. Wil je telefonisch bestellen wordt je door uitgebreide telefoonmenu’s geleid.

Met een kleine 4 miljoen verzekerden is het Zilveren Kruis een van de grootste verzekeraars van ons land.

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook