Aziatische Tijgermug duikt op in de Haarlemmermeer en Amstelveen

Regionaal – In 8 Nederlandse gemeenten waaronder de Haarlemmermeer en Amstelveen, zijn deze week tijgermuggen aangetroffen. Dit maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend.

De tijgermug is een van oorsprong uit Azië afkomstige mug, die meer dan 20 virusziekten en parasieten kan verspreiden naar mensen en dieren.  De stichting Stop Invasieve Exoten strijd nu al meer dan 12 jaar tegen de Tijgermug, maar helaas is de strijd nog lang niet gestreden. “Het wordt tijd voor rigoureuze maatregelen”.  De muggen worden in Nederland regelmatig aangetroffen in uit Azie geimporteerde gebruikte autobanden. Ook bij bedrijven die Lucky Bamboo verkopen wordt de mug regelmatig gesignaleerd.

Zikakoorts

De tijgermug staat bekend als de verspreider van onder andere de gele- en de zikakoorts. Bestrijding van de tijgermug wordt gedaan de door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar die komen alleen in actie als de gevaarlijke mug wordt aangetroffen. De mug is goed herkenbaar, wordt hij ergens gevonden dan komt de NVWA meteen in actie. De mug wordt met spuitbussen CO2 gelokt waarna ze met insecticide worden bestreden. De kans dat de zikakoorts wordt overgedragen is in Nederland erg klein, omdat we hier geen mensen hebben met een ziekte die de mug kan overdragen.

Symptonen zikakoorts

Wat is zikakoorts eigenlijk? Zikakoorts is een virusziekte. Het geeft koorts, huiduitslag en oogontsteking. Zikakoorts is meestal niet ernstig, duurt 2 tot 7 dagen en herstelt dan bijna altijd zonder problemen. U krijgt het virus als u gestoken wordt door een besmette mug. Het virus kan soms ook worden overgedragen tijdens onveilige seks.

Zika muggen steken overdag tussen zonsopgang en zonsondergang. Klachten zijn koorts, huiduitslag, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Er bestaan op dit moment geen medicijnen of injecties om zikakoorts te voorkomen of te genezen.

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook