Beperkte groei Schiphol mogelijk – actiegroepen zeer kritisch

Schiphol – Schiphol kan ‘beperkt groeien’ zonder dat de veiligheid van omwonenden in het gedrang komt. Op dinsdag 3 juli zullen onderzoeken aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd waarin die conclusie getrokken wordt. Wel moet de samenwerking tussen luchthaven, verkeersleiding, maatschappijen en overheid verbeteren. Bescherming Leefmilieu Regio Schiphol (BLRS), waarin 18 actiegroepen verenigd zijn die zich met de groei van Schiphol bezig houden, reageren woedend. 

Volgens BLRS negeren de rapporten de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Nog in april van dit jaar publiceerde de onderzoeksraad zeer kritische conclusies op de reactie van het kabinet. Slechts de positieve conclusies zijn overgenomen, aldus de raad.

BLSR is voor sluiting of verlegging van de Buitenveldertbaan, Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Deze vormen gezien de routes van de vliegtuigen het grootste risico voor omwonenden. In het onderzoeksrapport wordt alleen geadviseerd om de Buitenveldertbaan minder te gebruiken.

Door de bouwplannen van onder andere Amsterdam en Amstelveen – welke direct onder de vliegroutes willen bouwen-, zal het veiligheidsrisico de komende jaren alleen maar toenemen. Eind jaren 90 is afgesproken dat de kans dat omwonenden omkomen door een vliegramp niet groter mag zijn dan dat in 1990 was.

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook