Blauwalg in het Haarlemmermeerse Bos

Haarlemmermeer – Nu het weer steeds warmer begint te worden kunnen blauwalgen zich goed ontwikkelen. In de maanden juli, augustus en september is de watertemperatuur vaak boven de 20 graden. In de Haarlemmermeerse Bosplas is er tijdens de laatste metingen blauwalg gevonden.

Blauwalg kan oog- en huidirritaties en maag- en darmklachten veroorzaken. Daarom wordt op zwemwater.nl gewaarschuwd voor blauwalg. Op dit moment is er een waarschuwing voor de Spartelvijver en het Zuidstrand. De hoeveelheid blauwalg wordt de komende tijd goed in de gaten gehouden. Als de situatie verslechtert, kan het zwemmen in deze recreatieplas verboden worden. Het zwemwater van de Toolenburgerplas is op dit moment nog van goede kwaliteit.

Bestrijding

Het hoogheemraadschap van Rijnland bepaalt of en wanneer de blauwalgen met sterk verdunde waterstofperoxide worden bestreden. Als dat gebeurt, wordt dat uiteraard bekend gemaakt.

Wat is blauwalg?

Blauwalg (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet en zout water en op de waterbodem. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw of roodbruin. Daar danken ze hun naam aan. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is.

Sommige blauwalgen zijn giftig. Mensen die in besmet water zwemmen, krijgen de giftige stoffen via hun mond hun lichaam binnen en kunnen ziek worden. Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust soms slokken water binnenkrijgen. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden van het drinken van besmet water of door het drooglikken van hun besmeurde vacht.

Wie deze zomer gaat zwemmen wordt geadviseerd op de landelijke zwemwaterwebsite te kijken voor informatie over de zwemwaterkwaliteit van officiële zwemlocaties. Let bij het zwemmen in buitenwater altijd op de (waarschuwings)borden die bij het water staan. Volg deze aanwijzingen op en zwem niet in of naast drijflagen van blauwalgen.

Bron: ‘Wat is blauwalg’: Rijkswaterstaat

Foto: Haarlemmermeergemeente

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook