Burgemeester Haarlemmermeer: Pak pubers met steekwapens hard aan

Haarlemmermeer – Burgemeester Marianne Schuurmans wil in gesprek met scholen, ouders en politie over jongeren die steekwapens bij zich dragen. “En die ze soms blijkbaar ook gebruiken.”

Ze constateert dat dit een landelijk fenomeen is en Haarlemmermeer helaas geen gunstige uitzondering is, daarmee refereert ze aan de Hoofddorper die kort voor Kerstmis  bij een geldautomaat om het leven is gebracht met een mes. De twee verdachten zijn beiden 15 jaar. 

Steekincidenten 

De laatste tijd komen er bijna dagelijks berichten binnen over ‘steekincidenten’ en de leeftijd van de daders/verdachte blijkt dikwijls zeer laag: tussen de 13 en 16 jaar. En wie denkt dat pubers met messen vooral een trend is in de grote steden, komt bedrogen uit. “Zeer zorgelijk”, noemt burgemeester Schuurmans deze ontwikkeling. “Jongeren met huismessen of Stanleymessen in de openbare ruimte, dat mag in geen geval ‘gewoon’ zijn of worden. Ik zou in 2020 graag aan de slag gaan om scholen wapenvrij te maken” zegt ze in een toelichting op het Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2020. 

Beperkte capaciteit 

Daarin zijn alle activiteiten opgenomen die de gemeente, de politie, Openbaar Ministerie, Koninklijke Marechaussee, inwoners, ondernemers en andere partners in het nieuwe jaar gezamenlijk gaan uitvoeren. De activiteiten zijn onderverdeeld in verschillende categorieën zoals het versterken van heet veiligheidsgevoel in eigen buurt, aanpak ondermijning/georganiseerde misdaad en samenwerken aan contraterrorisme, extremisme en radicalisering.  

High impact crimes 

Omdat de capaciteit van de politie beperkt is, maakt ze duidelijk, kunnen niet alle activiteiten doorlopend op volle kracht worden uitgevoerd en moeten prioriteiten worden gesteld.  Bovenaan de lijst staan onder meer de zogenoemde high impact crimes, zoals inbraken, overvallen en geweldsmisdrijven. Tot die laatste behoren dus de steekincidenten die landelijk schering en inslag zijn. Uit gesprekken met jongeren blijkt volgens de burgemeester dat zij zelf denken dat je op straat niet zonder mes kúnt.

“Ze voelen zich zelf onveilig. Dat beeld moet weg. Ook als kind moet je je veilig voelen.” 

Maar er moet ook iets gebeuren tussen de oren van hun ouders, vindt de burgemeester. “Zij denken dat het in andere wijken is dat andere jongeren met messen op zak de straat op gaan. Dat het niet hun kinderen zijn, dat het niet in hun buurt speelt. En dat is een groot misverstand.” 

Niet helemaal loslaten 

“Er zitten namelijk kinderen bij die bij de politie niet bekend zijn, met ouders met normale banen. Ik denk dat we uiteindelijk met ouders moeten kijken hoe je dit oplost. Natuurlijk wil je kinderen van 13, 14, 15 jaar vrijheid geven maar dat is niet hetzelfde als ze helemaal loslaten.”  Ze spoort ouders aan met hun kinderen te spreken over dit onderwerp. “Vraag hen of ze zich veilig voelen, of ze een mes bij zich dragen. Zelf wil ik best naar scholen toe dat het onze kinderen zijn, dat ‘het’ er is, dat het ‘hier’ is. Laten we ons daarvan bewust zijn en het dan met ouders en scholen oplossen.”

Bron Haarlemmermeergemeente.nl

relevant artikel:

Man overleden na steekpartij Hoofddorp

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook