Burgemeester in gesprek met vrijwillige toezichthouders

Haarlemmermeer – Burgemeester Onno Hoes is bereid in gesprek te gaan met een groep inwoners die als vrijwilligers een vorm van toezicht willen organiseren op en rond de Toolenburgerplas. Dat gaf hij gisteravond aan in de raadsvergadering.

Verdrinking

De aanleiding van het initiatief is zeer verdrietig: de verdrinking, kort geleden, van een vierjarig jongetje dat aan het zicht van zijn vader en tante was ontsnapt.
Het voorval heeft een enorme impact op de Haarlemmermeerse samenleving. De gemeente wordt dagelijks via de sociale media bestookt met reacties. Dikwijls klinkt daar de oproep in door om een strandwacht, lifeguards of andere vormen van toezicht in te stellen. Velen vinden dat de gemeente daartoe het initiatief zou moeten nemen.

Schijnveiligheid

Het college en een meerderheid van de gemeenteraad zien in een strandwacht echter niet dé oplossing. Ouders zelf zijn de eerst aangewezenen om hun kinderen in de gaten te houden. Een strandwacht of lifeguard kan ook net de verkeerde kant op kijken en is ook niet 24/7 op de been te brengen. Zulke toezichthouders leveren eerder schijnveiligheid dan garanties op, vindt het college.

Facebook

Inwoner Barry Joren is één van de velen die er bij het college en gemeenteraad op aandringt toch toezicht te organiseren. Zijn Facebookpost met dit pleidooi is 1400 keer gedeeld en heeft duizend reacties uitgelokt. Gisteravond maakte hij gebruik van zijn inspreekrecht. Dat leidde tot een debat in de gemeenteraad. De uitkomst daarvan is dat er een gesprek komt met de inwoners die via Facebook kenbaar hebben gemaakt als vrijwilligers toezicht te willen houden. Burgemeester Onno Hoes maakte ook nog bekend dat er twee soorten borden worden geplaatst rond de Toolenburgerplas. Op het ene bord komt te staan dat er géén toezicht is en op het andere wordt de naam van het strand vermeld.

 

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook