Doorvoer militaire goederen naar embargolanden via Schiphol

SCHIPHOL – Controle op luchtvracht dat wordt doorgevoerd via Schiphol gebeurt niet op de juiste manier. Dit is de conclusie van een onderzoek gedaan door de Groene Amsterdammer.

Meerdere bedrijven waaronder, luchtvaartmaatschappijen, vrachtafhandelaars maar ook logistiek dienstverleners zouden de controle van doorvoervracht niet op een correcte wijze uitvoeren. Met als gevolg dat zendingen met militair geclasificeerde goederen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen met een wapenembargo. Het wapenembargo is een internationale opgelegde sanctie dat het import/export van bijvoorbeeld wapens, beschermende kleding en legervoertuigen verbiedt. Denk hierbij aan landen als Rusland en Saudi-Arabië.

Boetes

De Nederlandse douane weet nog wel geregeld zendingen met militaire inhoud te onderscheppen, waarna het Openbaar Ministerie (OM) vervolging instelt. De afgelopen jaren heeft dit al meerdere malen plaatsgevonden. Zo kregen het afgelopen anderhalf jaar vijf bedrijven op Schiphol boetes van tienduizenden euro’s opgelegd. Ze zijn beboet op het illegaal doorvoeren van militaire goederen, van drones tot straaljageronderdelen. Het zou gaan om Qatar Airways, KLM, AirBridgeCargo, Swissport en U-freight.

 

 

 

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook