Eikenprocessierups rukt op in de polder

Haarlemmermeer – Tot vorig jaar kwam de eikenprocessierups sporadisch voor in Haarlemmermeer maar deze zomer rukt het plaaginsect – zo mag je deze rups van Wikipedia noemen – echt op in de polder. Boswachter Erik Pessel spreekt van een explosie. Een actuele melding betreft drie locaties langs het fietspad langs de Venneperweg nabij station Nieuw-Vennep.

Plaaginsect

De reputatie van plaaginsect heeft de eikenprocesproces te danken aan de mens en dier, vooral honden, bedreigende brandharen waarvan er in een nest miljarden kunnen zitten. De wind verspreidt de haartjes die een giftig eiwit bevatten dat kleine wondjes in de opperhuid, ogen of longen kan veroorzaken. In het laatstgenoemde geval komt daar kortademigheid bij. In een enkel geval kan zelfs een shocktoestand ontstaan met dalende bloeddruk en hartproblemen.

Nesten zijn het probleem

De eikenprocessierupsen hebben die irritante brandharen nog niet als ze uit hun ei kruipen. Pas na de vierde, vijfde of zesde vervelling is het zo ver. De oude vellen blijven met haar, poep en al achter in het nest. Daarom zijn de nesten in de bomen, meestal eiken, vandaar ook eikenprocessierups, het probleem.

En omdat Haarlemmermeer wel 4600 eiken heeft staan, kan de eikenprocessierups hier zijn lol wel op

zegt Addy Monster van Beheer en Onderhoud.

Afsluiten is geen optie

In Haarlemmermeer is de eikenprocessierups al eerder gesignaleerd op verschillende locaties in het Haarlemmermeerse Bos, aan de Ooster- en Westerdreef in Nieuw-Vennep en in Hoofddorp. Nu dus wederom in Nieuw-Vennep. De gemeente heeft de bewuste bomen met lint aangegeven en een waarschuwingsbord geplaatst. Het fietspad afsluiten is geen optie. Fietsers zouden dan moeten uitwijken naar de Venneperweg en dat is vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid onwenselijk.

De bestrijding door opzuigen gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf met medewerkers in speciale kleding en is volgens boswachter Erik Pessel een kostbare aangelegenheid. In het Haarlemmermeerse Bos is pas 100 kilo opgezogen, weet hij te vertellen. Daarmee is de klus nog niet geklaard want de rups moet ook vakkundig worden verbrand zonder dat daarbij de brandharen weer vrijkomen.

Vlinders

Dat gespecialiseerde bedrijf heeft het zo druk met de eikenprocessierups dat de wachttijden beginnen op te lopen. Erik Pessel moest al een week wachten voordat de rups in ‘zijn’ Haarlemmermeerse Bos kon beginnen, voor de Venneperweg moet zijn collega Marcel Leek  twee weken geduld opbrengen.

In de tussentijd loop je een risico en moeten de roodwitte linten en het waarschuwingsbord de voorbijgangers scherp houden.

 Erik Pessel:

Nog een maandje, denk ik. Dan lost het probleem zichzelf op. Dan vliegt de eikenprocessievlinder uit.     

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op de website van de gemeente Haarlemmermeer.

Bron:haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook