Explosie bij ‘stroomstation’ in Cruquius: deel apparatuur weggeblazen

CRUQUIUS – Bij een zogenoemd opstijgpunt in Cruquius – waar een stroomspanningslijn van masten verder gaat in een kabel onder de grond – was vanmorgen een explosie en brand.

Binnen het met hekken afgesloten stuk gaat elektriciteit van de hoogspanningskabels in de lucht de grond in. Dat gebeurt via speciale verbinding componenten. Eén hiervan is ontploft en in de fik gevlogen. Een naastgelegen stuk grasveld kwam daardoor vol met olie te liggen. Deze grond zal moeten worden afgegraven om verdere verontreiniging te voorkomen.

Ziekenhuis

De explosie werd opgemerkt doordat het Spaarne Gasthuis een dip merkte in de stroomspanning. Gebruikers hebben geen last gehad van stroomuitval, want het spanningsnetwerk is ‘redundant uitgevoerd’. Dit houdt in dat bepaalde onderdelen dubbel aanwezig zijn, zodat het geheel goed blijft functioneren wanneer een onderdeel uitvalt.

Het zogenoemde opstijgpunt wordt beheerd door TenneT, de elektriciteitstransporteur in Nederland.

Foto credit: Inter Visual Studio / Michel van Bergen


Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook