Ga lopend of fietsend met je kind naar school

Haarlemmermeer – De scholen zijn weer begonnen. Het moment dat veel leerlingen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. En zelfstandig een ingewikkelde route moeten fietsen dan ze gewend zijn. Juist in de basisschooltijd kunnen ze hier makkelijk op worden voorbereid. Ouders van met name jongere kinderen worden daarom opgeroepen om vaker lopend en fietsend naar de basisschool te gaan. En is het nog gezond ook!

 

In de drukke ochtendspits thuis is het iets waar we te weinig bij stil staan. Snel douchen, tanden poetsen, aankleden, ontbijten – en hup! Kind achter in de auto en meteen door naar school. Maar kinderen op de achterbank leren weinig tot niets over het verkeer. Dat kan anders! Wanneer kinderen zelfstandig naar het voortgezet onderwijs fietsen, is dat vaak een ingewikkeldere route dan ze tot dan toe gewend zijn.

Ongevalscijfers

Elk jaar is in de periode na de zomervakantie een piek is te zien in het aantal kinderen dat betrokken is bij een verkeersongeval. Met name kinderen van 12 jaar zijn de klos. Daarom wordt in de gemeente Haarlemmermeer samen met Veilig Verkeer Nederland de campagne “De scholen zijn weer begonnen” georganiseerd. Deze campagne richt zich op het gedrag van met name automobilisten, want gedrag speelt in zo’n 95% van de ongevallen (direct en indirect) een rol. Wanneer iedereen rekening met elkaar houdt in het verkeer, wordt gehoopt het aantal ernstige ongevallen te verminderen. Daarnaast wordt ouders van jongere kinderen gevraagd om vooral lopend of fietsend naar school te gaan.

Kinderen worden steeds vaker met de auto naar school gebracht. Enkele cijfers: dit geldt nu voor 1 op de 3 kinderen. Terwijl 97% op fietsafstand van de school woont en 89,7% zelfs op loopafstand. Ook al vinden ouders het vooral erg gezellig om te lopen of fietsen met hun kind; de meesten geven aan dat verkeersonveiligheid de reden is om toch voor de auto te kiezen. Terwijl diezelfde auto als belangrijkste veroorzaker van verkeersonveiligheid in de schoolomgeving wordt benoemd. Kortom: een vicieuze cirkel (gegevens van Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) uit 2013).

Ga lekker lopen of fietsen naar school

Voor de zomervakantie is aan ouders van achtste-groepers gevraagd om in de zomervakantie samen de route naar de nieuwe school te oefenen. Nu worden ouders van jongere kinderen opgeroepen om vaker lopend en fietsend naar de basisschool te gaan. In september wordt Samen met Veilig Verkeer Nederland de actie ‘Op voeten en fietsen naar school’ georganiseerd. Deze actie heeft direct een invloed op de verkeersveiligheid van de schoolomgeving, omdat het autoverkeer rondom school dan afneemt. Bijkomend voordeel? Hierdoor durven nog meer ouders ervoor te kiezen om lopend of fietsend naar school te komen. En daarmee helpen ouders hun kinderen ook op de langere termijn. Want ervaring opdoen in het verkeer kinderen helpt om zelfstandig en veilig aan het verkeer deel te nemen. En dat is een geruststellend idee, wanneer ze straks naar de middelbare school gaan.

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook