Gedenkkeien voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Haarlemmermeer – Nog vóór de viering van 75 jaar vrijheid op 4 en 5 mei 2020, wil het college van burgemeester en wethouders zogenoemde gedenkkeien voor Haarlemmermeerse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog hebben geplaatst. De stichtingen Meer-Historie en Crash ’40-’45 hebben na uitgebreid onderzoek een lijst opgesteld met de namen van 150 Haarlemmermeerders die op de keien komen te staan.

Motie

Met het raadsvoorstel hierover geeft het college uitvoering aan een motie, ingediend in juni 2017 door voormalig VVD-raadslid Rob Koster. Er was al 50.000 euro uitgetrokken voor het plan met de gedenkkeien. De 150 geïnventariseerde Haarlemmermeerders zijn inwoners die zijn weggevoerd door de bezetter en die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Dat kunnen ook (Joodse) onderduikers zijn.

Criteria

Voor de plekken waar de gedenkkeien komen, zijn enkele criteria bedacht. Als een inwoner is overleden in Haarlemmermeer (en hieronder wordt ook het voormalige Haarlemmerliede en Spaarnwoude verstaan) wordt de gedenkkei geplaatst bij het herdenkings- of verzetsmonument (als het slachtoffer in het verzet actief was) dat het dichtst in de buurt is van de plek waar hij of zij om het leven kwam. Als een slachtoffer buiten Haarlemmermeer is overleden, krijgt de gedenkkei een plek bij het oorlogsmonument dat zich het dichtst bij de laatste verblijfplaats in de gemeente bevindt. Voor slachtoffers die al worden herdacht wordt niet nóg een gedenkkei geplaatst. 

Verspreid over de gemeente

Door deze criteria toe te passen, redeneert het college, worden de gedenkkeien verspreid over de gemeente en komen ze niet allemaal op één plek in Hoofddorp te liggen. Ook worden ze zo in samenhang gebracht met de bestaande monumenten in de gemeente. Dat is allemaal geheel in de geest van de motie. Van de monumenten in de gemeente die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog is een overzicht gemaakt. Er staan er 25 op.

Gedenkkei

Op de gedenkkei staan de naam, geboortedatum en de datum van overlijden. Het college kiest voor een vorm waarbij het mogelijk is om namen aan te vullen. De huidige inventarisatie hoeft immers niet compleet te zijn.             

Meer info over het werk van de stichtingen is te vinden op de volgende websites Meer-Historie en Crash ’40-’45

Bron: Haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook