Gemeente Haarlemmermeer onderzoekt veiligheidsmaatregelen na serie overvallen

Schiphol e.o – Extra cameratoezicht, een brug die opengaat zodra er een overval of ramkraak heeft plaatsgevonden en extra surveillances door handhavers en straatcoaches. De gemeente Haarlemmermeer neemt en onderzoekt verschillende maatregelen om criminelen buiten het dorp te houden. Dit naar aanleiding van de recente ramkraak en overval op de kledingwinkel van Jenke Haverhals, meldt onze mediapartner NH nieuws.

Burgemeester Onno Hoes heeft de maatregelen bekendgemaakt als antwoord op vragen van D66 en Sociaal Rechts Haarlemmermeer. Die vroegen zich af of de gemeente zich extra voor de Zwanenburgse winkeliers gaat inzetten nu het dorp zo negatief in de belangstelling staat. Jenke Haverhals werd afgelopen week voor de zoveelste keer de dupe van criminelen die het op zijn winkel hadden voorzien.

Maatregelen
Haverhals is blij met de handreiking van de burgemeester, maar heeft wel zo zijn vraagtekens. “Natuurlijk, alle extra maatregelen zijn fantastisch. Maar ik heb dit al een jaar geleden voorgesteld en toen kon het niet. Als ze hier eerder mee waren gekomen, dan hadden we dit allemaal misschien kunnen voorkomen.”

Lees ook: Zwanenburgers manen burgemeester Hoes tot actie na overvallen en ramkraken: “Bellen is niet genoeg, kom hierheen”

Hij is nog steeds ontzettend boos over wat er de afgelopen week allemaal is gebeurd. “Je hoort met plezier te werken en dat doen we nu niet.” Een deel van zij personeel zit thuis, hij heeft inmiddels beveiliging ingehuurd. “Anders kan ik niet open.”

Brug
Opvallend is de maatregel om de brug over de Ringvaart op te halen zodra er een overval heeft plaatsgevonden. Zodat mensen die naar Amsterdam willen, vertraagd worden. “Of dat ook echt snel genoeg kan, dat moeten we onderzoeken. Maar we moeten alle opties goed bekijken”, aldus Hoes.

De kosten
Minder vrolijk is Haverhals te spreken over het feit dat hij dreigt op te draaien voor de kosten van het inhuren van beveiliging. Hij heeft vandaag met de wethouder gebeld om te vragen of hij financieel gesteund kan worden. Gisteravond liet de burgemeester nog weten dat de kosten van het beveiligen van de winkels voor de ondernemers zelf zijn.

Lees ook: Ondernemer eist maatregelen na overval en ramkraak: “Dit is zo onwerkelijk, het is verschrikkelijk”

“Het is de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer, zeker als er blijkbaar goederen in huis zijn die zeer gewild zijn. Die conclusie kunnen we wel trekken na deze reeks overvallen.” Haverhals krijgt van de gemeente wel ‘een gratis scan’ om te kijken hoe het cameratoezicht in en rond zijn winkel ‘geoptimaliseerd’ kan worden en opperde de burgemeester dat klanten eerst moeten aanbellen voordat ze de winkel in kunnen. “Net als bij de juwelier.”

Eind augustus komt minister Grapperhaus bij Jenke Haverhals langs om de situatie in Zwanenburg met eigen ogen te kunnen zien.

Bron: NHnieuws.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook