Gemeente zoekt locaties voor stembureaus

Haarlemmermeer – Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 zijn door corona meer stembureaus nodig dan normaal. De gemeente Haarlemmermeer is op zoek naar locaties om voor 17 maart en mogelijk ook voor 15 en 16 maart een stembureau in te richten.

In Haarlemmermeer moeten in maart volgend jaar ongeveer honderd stembureaus komen. Normaal zijn dat er ruim tachtig. Locaties in scholen en verzorgingshuizen zijn niet allemaal geschikt omdat het daar te druk wordt als daar een stembureau wordt ingericht. Het lukt dan niet om de afstand te houden die nodig is voor de coronamaatregelen. Daarom is de gemeente op zoek naar locaties waar in maart wel gestemd kan worden. De verkiezingen zijn op woensdag 17 maart. Mogelijk wordt nog besloten dat op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart ook een klein aantal stembureaus nodig is.

Coronaproof

De ruimte moet groot genoeg zijn om vier tafels te plaatsen op een afstand van 1,5 meter. Ook moeten er minimaal twee stemhokjes in passen. Om de ruimte coronaproof te maken, moet er voldoende ruimte zijn voor een looproute en moet er een brede entree of een aparte  ingang en een aparte uitgang zijn. Op de verkiezingsdag zijn vijf stembureauleden aanwezig. De stembureaus zijn open van 7:30 tot 21:00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Dat kan tot na middernacht duren.

Melden bij de gemeente

Wie op 17 maart 2021 een locatie beschikbaar heeft om een stembureau in te richten, kan zich melden bij de gemeente. Medewerkers van de gemeente komen dan langs om te beoordelen of de locatie geschikt is. Als de ruimte inderdaad gebruikt wordt voor een stembureau, richten medewerkers van de gemeente dat in op de dag vóór de verkiezingen. De dag na de verkiezingen breken zij het stembureau weer af. Er is een (beperkte) mogelijkheid voor een onkostenvergoeding.

Een locatie aanmelden als stemlocatie kan via een e-mail aan verkiezingen@haarlemmermeer.nl of een telefoontje naar 0900 1852. 
 

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook