Goed toeven aan de Toolenburgerplas

Hoofddorp – Volgend jaar is het 10 jaar geleden dat de Toolenburgerplas in Hoofddorp officieel werd geopend door de toenmalige wethouders Jeroen Nobel (Financiën, Wonen, Groen en Recreatie) en Michel Bezuijen (Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Sport). Het is er goed toeven voor de vele recreanten die de plas weten te vinden. Een schot in de roos, dus, dit recreatiegebied. Maar hoe is de plas ontstaan en welke ontspanning is er te vinden?

Ontstaan

Het was begin jaren ‘90 toen het idee ontstond om een stadspark met recreatieplas aan te leggen in Hoofddorp. Het gebied was bedoeld als plek om te recreëren voor het groeiende Hoofddorp. De groei werd veroorzaakt door de bouw van 10.000 woningen in de wijken Toolenburg en Overbos. Daarnaast was er veel ophoogzand nodig voor de bouw van nog eens bijna 20.000 woningen in de nieuwe Vinexwijken, voor de aanleg van nieuwe wegen en de verbreding van de spoorlijn. Een voordeel lag voor de hand: want het ene werk: zandwinnen voor woning- en wegenbouw maakt het andere werk: aanleg recreatiegebied, op een slimme manier mogelijk.

De zandzuiger aan het werk

De zandzuiger aan het werk. Foto: gemeente Haarlemmermeer

De eerste stap was het oprichten van een publiek-private onderneming in 1994 waar de gemeente Haarlemmermeer (publiek) en het bedrijf Dura Vermeer (privaat) in gingen samenwerken. Op die manier werd de jarenlange zandwinning, zandverkoop en aanleg van het recreatiegebied efficiënt uitgevoerd. Deze Recreatieplas Haarlemmermeer BV ging voortvarend aan de slag: in 1995 werd begonnen met de zandwinning.  

Heel veel kubieke meters zand

Er werd begonnen met het afgraven van de bovenlaag. Daarna werd het zand opgezogen uit de diepere grondlagen van het gebied, tot een diepte van wel 30 meter. Zo werd er 4,5 miljoen kubieke meter zand gewonnen. Dit werd verkocht en is gebruikt voor het ophogen van de ondergrond van onder andere de nieuwe woonwijken Getsewoud en Floriande en het aanleggen van wegen en R-net busbanen. Leuke details: de 1 miljoenste kuub zand werd in 1997 verkocht en de laatste kuub is in 2009 verkocht voor de aanleg van de busbaan tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. De opbrengst van de zandverkopen werd gebruikt om het recreatiegebied rondom de zandwinput aan te leggen en om het onderhoud van het gebied de eerste 10 jaar te betalen. De aanleg van de plas heeft de belastingbetaler dus geen geld gekost.

De 1 miljoenste kuub zand wordt verkocht

Directeur Dick Smit en Age Vermeer (Dura Vermeer) feliciteren toenmalig wethouder Kees van der Linden met de verkoop van de 1 miljoenste kuub zand. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Goed gebruikt

De plas wordt het hele jaar door intensief gebruikt voor heel veel verschillende recreatieactiviteiten. Het is, zoals ook de bedoeling was bij het aanleggen van de plas, een plek waar mensen kunnen sporten en bewegen en kunnen ontspannen. Zwemmers, watersporters, duikers, wandelaars, nordic walkers en bootcampers werken zich er in het zweet. Het is ook een plek voor hondenuitlaters, vissers en festivalgangers. Anderen komen er liever even op een terras bij één van de restaurants zitten. En het is in de zomer een verkoelende plek als de temperatuur stijgt. Het is echt een hotspot geworden voor Hoofddorp en de regio. De plas voorziet in een behoefte: er was een tekort aan recreatiegebieden en zwemwater, Haarlemmermeer groeide. En de plas is goed bereikbaar vlakbij woongebieden. Het westelijk deel van het recreatiegebied was al in 2002 open voor publiek. De route rond de plas was klaar in 2008. Direct vanaf 2002 was het er druk.
De Toolenburgerplas, intussen aan alle kanten door woningbouw omsloten, blijft een groen-blauwe oase in Hoofddorp, die ook zorgt voor vergroting van de biodiversiteit en waterberging.

Rekening houden met elkaar

De Toolenburgerplas blijft zich verder ontwikkelen. Er zijn voorzieningen toegevoegd, zoals horeca en fitness- en speeltoestellen. De rondgaande hoofd fiets- en wandelroute wordt later dit jaar verbreed, en op verzoek van velen wordt er verlichting aangelegd, zodat ook in donkere dagen het park voor een sportief rondje kan worden bezocht. De gemeente Haarlemmermeer blijft werken aan het beheer, onderhoud en reiniging van het recreatiegebied. Met een aantal bezoeken van 2,3 miljoen per jaar (telling 2018) is het natuurlijk belangrijk dat de verschillende gebruikers van de recreatieplas elkaar de ruimte geven en elkaar geen overlast bezorgen. En om te zorgen dat iedereen heerlijk kan blijven genieten van de plas, is het ook fijn als de bezoekers eventuele rommel die ze maken, opruimen of weer meenemen. Want dit openbare parkgebied is van groot belang in de nog steeds groeiende gemeente Haarlemmermeer.

Bron:Haarlemmermeergemeente

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook