Groei passagiers Nederlandse luchthavens zet door

Schiphol – Het aantal passagiers  dat vliegt via een Nederlandse luchthavens blijft groeien. In het eerste kwartaal van dit jaar reisden er bijna 16,8 miljoen passagiers per vliegtuig van en naar Nederland. Dat is een stijging van 8.2% ten opzichte van 2017.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de statistiek in de kwartaal monitor Luchtvaart.

Aantal passagiers groeit met 8,2 procent

Amsterdam Schiphol en de overige nationale luchthavens kregen in het eerste kwartaal van 2018 bijna 16,8 miljoen passagiers te verwerken, een stijging van 8,2 procent verleken met hetzelfde kwartaal in 2017. De groei is voornamelijk te danken aan Schiphol, maar ook Eindhoven Airport droeg bij aan de groei. Deze twee luchthavens lieten in het eerste kwartaal groeicijfers zien van respectievelijk 8,3 en 11,6 procent. Ook de luchthaven Groningen Eelde liet in dezelfde periode een groei van 13,5 procent zien. Rotterdam The Hague en Maastricht Aachen lieten beide dalingen zien in het aantal reizigers van respectievelijk 6,9 en 36,2 procent.

Aantal vluchten en passagiers Amsterdam Schiphol

Al sinds het derde kwartaal van 2010 groeit het aantal reizigers kwartaal op kwartaal. Het aantal passagiers verwerkt door Schiphol in het eerste kwartaal van 2018 komt uit op 15,2 miljoen, wat een stijging betekend van 8,3 procent. In totaal vonden er 3,6 procent meer vliegtuigbewegingen plaats vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ruim 15 procent van de reizigers vlogen tussen Schiphol en het Verenigd Koninkrijk, Spanje staat op 2 met 7,7 procent. Op nummer 3 staat Amerika met 7,3 procent van alle passagiers.

Meer vrachtvervoer op Maastricht, minder op Schiphol

De verwerkte hoeveelheid vracht  steeg in het eerste kwartaal licht met 1,3 procent tot 442 duizend ton. Deze groei staat op volledig op naam van  Maastricht-Aachen. Schiphol liet een daling zien van 2 procent. Op Schiphol wordt 93 procent van de totale luchtvracht verwerkt. De belangrijkste import landen zijn China, Amerika en Kenia (bloemen). Vanaf Schiphol verschepen we het meest naar China, Amerika en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Het complete rapport is te lezen op de website van het CBS

Bron: CBS

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook