Haarlemmermeer Blauwalg kan elk moment verschijnen

Haarlemmermeer – Nu de warmte aanhoudt, komen er steeds meer berichten binnen over blauwalg in het zwemwater. Haarlemmermeer is de dans tot dusverre ontsprongen.

 

Liefhebbers kunnen nog steeds zonder zorgen te water in het Haarlemmermeerse Bos en de Toolenburgerplas. Maar zowel polderecoloog Henk Nijenhuis als boswachter Erik Pessel houden er ernstig rekening mee dat de bacterie die oog-, huid-, darm- en maagklachten kan veroorzaken ook het zwemfeest op deze locaties komt bederven.
Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat als de twee gelijk krijgen, dat niet direct het einde van het zwemseizoen hoeft te betekenen, zegt boswachter Erik Pessel. Het hoogheemraadschap van Rijnland zal in dat geval de blauwalg met waterstofperoxide een kopje kleiner maken. De behandeling duurt dan ongeveer een week. Daarna kan iedereen weer zonder zorgen het water in.

 

Pomp

Zowel in het Haarlemmermeerse Bos als in de Toolenburgerplas wordt met een pomp de doorstroming van het water bevorderd waardoor het water koeler blijft. Maar Pessel en Nijenhuis kunnen niet garanderen dat dat voldoende is om de blauwalg op afstand te houden. Zeker niet nu het in Nederland al lange tijd een hele hete zomer is.
Volgens Pessel is zo’n behandeling met waterstofperoxide een dure grap. Maar het hoogheemraadschap van Rijnland vindt, net als de boswachter, dat het de moeite waard is om, indien nodig, de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren nu de zomer nog niet eens halverwege is. Erik Pessel:

“Blauwalg in september is ook jammer, maar dan zou het hoogheemraadschap het er verder bij laten zitten.”

Spartelvijver in Haarlemmermeerse Bos

De waterkwaliteit van de recleatieplassen in Haarlemmermeer wordt goed in de gaten gehouden. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Pontons

Pessel en Nijenhuis herinneren zich nog dat een paar jaar geleden het hoogheemraadschap ook flink investeerde in de waterkwaliteit van het Haarlemmermeerse Bos. Toen dreven op vier drijvende platforms elk vier pompen die de koelere onderlagen van het water naar boven haalden. Deze pontons waren overblijfselen van de Floriade. Henk Nijenhuis:

“Het schap is daar op een gegeven moment toch mee opgehouden, omdat er jaarlijks voor zo’n 50.000 euro aan brandstof doorheen ging.”

Zwemwater

Volgens Zwemwater.nl is – op het moment van schrijven – zowel het zwemwater in het Haarlemmermeerse Bos als in de Toolenburgerplas in orde. De waterkwaliteit van eerstgenoemde locatie is uitstekend, volgens Zwemwater.nl maar wie niet goed kijkt bij Toolenburgerplas ziet ‘slecht’ staan. Boswachter Erik Pessel wijst erop dat deze lage waardering geldt voor één van de twee officiële zwemwaterlocaties van de Toolenburgerplas, namelijk: de speelvijver (spartelvijver). Ter hoogte van het Grote Strand is de waterkwaliteit juist uitstekend. Deze aanduidingen over de waterkwaliteit geven de kans op het krijgen van klachten aan.

Vogelpoep

Boswachter Erik Pessel relativeert de slechte kwaliteit van het water van de speelvijver. Dat is bepaald na bacteriologisch onderzoek, weet hij.

“Denk aan vogelpoep. Als daar net een beetje veel van is tijdens zo’n onderzoek dan krijg je zulke uitslagen.”

Maar hij benadrukt, net als polderecoloog Henk Nijenhuis, dat zwemmen in open water op eigen verantwoordelijkheid is.

Kinderen en honden

Waarna Henk Nijenhuis de geruststellende woorden spreekt:

“Blauwalg is niet gevaarlijk en je gaat er niet dood van.”

Ook niet van botulisme en zwemmerseczeem. Je kunt er wel ziek van worden en er flinke jeuk van krijgen. Vooral kinderen lopen risico, net als honden.

“Je hoeft er meestal niet mee naar de huisarts. Na een paar dagen ben je overal weer van af. Maar het is gewoon beter om niet in water te zwemmen dat niet in orde is.”

Volgens de polderecoloog is het ook zaak goed op de waterkwaliteit te letten bij waterspeelplekken, zoals in PARK21. Ook hier gaat de gemeente waarschuwen in het geval van blauwalg. Dat doet ze niet op locaties waar je niet wordt geacht te zwemmen, ook al zit er nog zo veel blauwalg in het water.

Bron: haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook