Het zoemt in Haarlemmermeer: 5 tips voor een bij-vriendelijke tuin

Haarlemmermeer is door Nederland Zoemt benoemd tot één van de 40 bij-vriendelijke gemeenten in Nederland. Daar is de gemeente trots op, want ze doet er alles aan om de bij zich thuis te laten voelen. De gemeente zorgt voor biodiversiteit, er worden bij-vriendelijke bollen, heesters, planten en bomen geplant, er zijn insectenhotels, moestuintjes en er worden waar mogelijk natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze benoeming is dus het bewijs dat het bij-vriendelijk beleid werkt.

In de tuin, in het park, in de zomermaanden zie je ze overal rondvliegen, de wilde bij. Misschien vind je ze soms zelfs irritant of verwar je ze met een wesp? Maar vergeet niet dat het belangrijke beestjes zijn.

Tips om net zo bij-vriendelijk te zijn als de gemeente

  • Probeer het hele jaar door bloeiende planten in de tuin te hebben. Planten en struiken die veel stuifmeel en nectar geven zoals herfstaster, lavendel, muurpeper maar ook kruiden als tijm en rozemarijn of een bloeiende klimop in het najaar, daar komt de bij op af.
  • Bijen zijn langer actief dan gedacht, dus snoei niet te vroeg.
  • Laat een beetje rommel in de tuin liggen. Zo is er meer ruimte voor de bij om eitjes te leggen.
  • Plaats of maak van bamboe/hout een bijenhotel. Boor gaten in het hout, bind de houtblokken bij elkaar en hang ze het liefste op een zonnige plek onder een afdakje.
  • Meer bijen en biodiversiteit gaat niet samen met chemische bestrijdingsmiddelen. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken om onkruid en ongewenste dieren uit je tuin te houden.

Haarlemmermeer zorgt voor plekken waar de bij zich prettig voelt

Als bij-vriendelijke gemeente heeft Haarlemmermeer genoeg plekken waar bijen voedsel kunnen vinden. Van de voedselgewassen wordt 80 procent bestoven door insecten als de wilde bij. Appels, aardbeien: ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis! Naast de honingbij, die kent iedereen zijn er nog veel meer soorten. In Haarlemmermeer zijn ook hommels, zand-, groef- en wespbijen gespot. En dit kunnen nog veel meer soorten worden als we bij-vriendelijk te werk blijven gaan.

Inmiddels is ook bekend dat Haarlemmermeer kanshebber is voor de titel: bij-vriendelijkste gemeente van Nederland. Eind november wordt de winnaar bekend gemaakt. De organisatie Nederland Zoemt bekijkt op basis van verschillende criteria zoals ‘voedsel voor bijen’ en ‘bij-vriendelijk beheer’ welke Nederlandse gemeente het bij-vriendelijkste is. Via Nederland zoemt wordt aandacht gevraagd voor het aantal soorten wilde bijen in Nederland dat terug loopt.

bron:haarlemmermeergemeente

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook