Inleveractie messen en steekwapens op komst

Haarlemmermeer – Samen met politie en justitie gaat burgemeester Marianne Schuurmans een inzamelingsactie opzetten waarbij inwoners straffeloos en anoniem messen en andere steekwapens kunnen inleveren.

Een motie van die strekking, gisteravond ingediend door CDA-raadslid E. van der Peet en gesteund door de voltallige gemeenteraad, werd direct omarmd door de burgemeester.

Aanleiding voor de motie zijn de verschrikkelijke gebeurtenissen in Toolenburg, vlak voor Kerstmis, waarbij een Hoofddorper bij een geldautomaat om het leven is gebracht met een mes. De twee verdachten zijn beiden 15 jaar. Volgens Erik van der Peet doet de motie recht aan het gevoel dat de geschokte Haarlemmermeerse samenleving sindsdien in de greep houdt: tot hier en niet verder. “Inleveren maar”.

Onveilig

Volgens burgemeester Marianne Schuurmans sluit de bepleite inzamelingsactie naadloos aan bij een campagne die ze zelf al eerder had aangekondigd. Ze wil in gesprek met scholen en met ouders over kinderen die messen bij zich dragen op straat. Een landelijk fenomeen waarop Haarlemmermeer geen uitzondering vormt. Jongeren geven aan steekwapens bij zich te dragen omdat ze zich onveilig voelen.

Moreel kompas

Dat is één van de misverstanden die de wereld moeten worden uit geholpen, vindt de burgemeester want juist het bij je dragen van een mes vergroot de risico’s. Een ander misverstand zit vooral ook tussen de oren  van ouders, namelijk dat het altijd andere kinderen in andere wijken zijn die een mes bij zich hebben. De burgemeester zei gisteravond in reactie op de motie dat ze het moreel kompas wil herstellen. “Gewoon zonder wapens de straat op. Messen hoeven niet maar we willen ze ook niet.”

Bron: Haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook