Je staat er niet alleen voor

Haarlemmermeer – Elke school in Haarlemmermeer heeft inmiddels een anti-pest protocol. Scholen maken samen met leerlingen afspraken over het voorkomen van en omgaan met pestgedrag. Tijdens de landelijke Week tegen het Pesten wordt daar nog eens extra aandacht besteed, want hoewel de cijfers er steeds beter uitzien is pesten nog steeds niet helemaal uitgebannen.

Hieke van der Hoogte is sociaal makelaar jeugd bij MeerWaarde.

“Ik ben er speciaal voor de doelgroep ‘eenzame jongeren’. Jongeren die worden gepest kunnen zich terugtrekken en willen daardoor soms minder de deur uit om met leeftijdsgenoten dingen te ondernemen. Terwijl dit juist zo waardevol is. Doordat ze vaak een teruggetrokken leven leiden is het moeilijk om deze groep jongeren te bereiken. Een eerste stap die ik zet is aanwezig zijn en samenwerken met netwerkpartners, zoals scholen en met mijn collega’s sociaal werk bij MeerWaarde.”

Om in contact te komen met jongeren die mogelijk een hulpvraag hebben ging ze samen met wethouder Marjolein Steffens-van de Water een gesprek aan met leerlingen van Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp.

”We laten leerlingen nadenken over verschillende dingen. Wat voor klas willen wij zijn? Hoort iedereen daar bij, of worden er ook leerlingen uitgesloten? Wat doe je als je merkt dat iemand wordt gepest? Ik hoef de antwoorden niet te geven, dat doen de leerlingen zélf. Tijdens het gesprek komen ze erachter dat ze samen verantwoordelijk zijn voor iedereen in hun klas. En ik laat altijd weten dat ik er voor ze ben, voor vragen of een goed gesprek.”

Leerlingen zijn samen verantwoordelijk

Hieke vervolgt gedreven:

“In de les gaan we daarom voornamelijk in op de gevolgen van pesten. Dat kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben. Zoals een sociaal isolement.”

Pestgedrag is vaak groepsgedrag. Daarom is het goed om er juist in de klas aandacht aan te besteden.

“De landelijke cijfers laten een duidelijk dalende trend zien, maar we zijn er nog lang niet. Het is zo waardevol om verbinding te kunnen maken, de deur uit gaan en met leeftijdsgenoten dingen ondernemen. Voor wie gepest wordt is dat vaak een groot probleem.”

Uitdaging

Een van de uitdagingen is om in contact te komen met jongeren die alle vertrouwen in leeftijdsgenoten hebben verloren, en soms de deur helemaal niet meer uit komen.

“Ik ga niet zelf van deur tot deur, dat heeft geen zin. Liever zet ik in op het vergroten van mijn netwerk, professionals uit de zorg en welzijn, maar ook vrijwilligers van sportverenigingen

Maatje en mentor

en kerken die signalen kunnen opvangen en die informatie aan mij kunnen doorgeven. Pas dan kan ik doelgerichte oplossingen op maat aanbieden. Het belangrijkste is echter bekendheid genereren dat je met problemen zoals eenzaamheid bij MeerWaarde terecht kunt.”

MatchMentor, het maatjesproject van MeerWaarde is zo’n hulpmiddel.

“Natuurlijk ga ik graag in gesprek, maar liever nog help ik je om in contact te komen met iemand die je helpt het vertrouwen in leeftijdsgenoten weer terug te vinden. Want je staat er echt niet alleen voor”, zegt Hieke. “Als het eerste stapje eenmaal is gezet, gaan de andere dingen in het leven vanzelf wat soepeler lopen.”

Via haarlemmermeervoorelkaar.nl kan iemand een oproep doen, of zich als maatje aanmelden.
Bellen en mailen naar MeerWaarde kan natuurlijk ook.

“Maar nog veel sneller is het om me gewoon te appen!”

Contact opnemen met Hieke van der Hoogte kan via: 06 45 42 73 79

bron:haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook