Kleinere parkeervoorziening Binnenweg Hoofddorp

Hoofddorp – De nieuwe parkeergarage die aan de Binnenweg in Hoofddorp-Centrum komt, zal niet 860 maar 450 tot 600 parkeerplaatsen tellen. Dat is één van de veranderingen die burgemeester en wethouders willen doorvoeren in hun plannen voor het stadscentrum, Raadhuisplein en omgeving, gemeentelijke huisvesting, bereikbaarheid en parkeren.

Wethouder Tom Horn heeft het raadsvoorstel over deze onderwerpen gisteren toegelicht. Hij zei dat bij nader inzien het oorspronkelijk plan voor een parkeervoorziening van zes verdiepingen beter kan worden bijgesteld. Hij zegt:

“Los van het feit dat omwonenden er niet zo blij mee waren, wordt met zo’n grote parkeervoorziening ‘de balans uit het winkelcentrum’ gehaald.”

Oftewel: de nadruk komt te veel in het zuiden van het centrum te liggen. Daarom kiezen de bestuurders nu voor een kleinere en ook wat soberder uitgevoerde parkeerbak aan de Binnenweg en willen ze voor het restant van de benodigde parkeerplaatsen ruimte zoeken in het noorden van het centrum.

Wethouder Tom Horn:

“De winkeliers van de Kruisweg zijn óók gebaat bij parkeerplaatsen dáár.”

Zoeken naar de beste plekken

De kleinere parkeerbak aan de Binnenweg zal nu één of twee lagen gaan tellen en komt bij het transformatorstation te staan. Met in totaal plek voor 450 tot 600 auto’s. De nabijgelegen rotonde zal worden aangepast om de parkeerdekken bereikbaar te maken.
In het centrumgebied is plek voor duizend parkeerplaatsen. De bestuurders gaan op zoek naar de 250 tot 400 beste plekken. De benodigde ruimte kan worden gemaakt door huidige parkeerplaatsen minder ruim te maken, verdichting, of door grond te kopen en parkeerplekken van te maken.

Niet dicht timmeren

Mede op aandringen van de gemeenteraad hebben burgemeester en wethouders hun plannen voor centrum, Raadhuisplein en omgeving, gemeentelijke huisvesting, bereikbaarheid en parkeren wat minder dichtgetimmerd of zoals wethouder Tom Horn zegt:

“De raad was bang voor een te stevig stedenbouwkundig plan en wil graag wat meer aan de markt overlaten. Wij moeten niet tot achter de komma nauwkeurig voorschrijven of gebouwen aan elkaar vast moeten zitten of juist los van elkaar moeten worden gemaakt. De benadering is nu niet meer: zo moet het, wie doet het ’t goedkoopst, hier heeft u de opdracht. Wel blijven we de vereiste kwaliteit bewaken. Het afronden van de zuidoostelijke kant van het centrum van Hoofddorp kun je maar één keer doen, dus dan is het zaak dat je dat goed doet.”

Levendig en volwaardig

Voor het overige sluit het raadsvoorstel vrijwel naadloos aan op eerdere besluiten, stelt wethouder Tom Horn. Met de plannen willen burgemeester en wethouders een levendig en volwaardig centrum creëren met het Raadhuisplein als centraal ontmoetingspunt. Een deel van de plannen gaat over de gemeentelijke huisvesting. Het huidige raadhuis is tot op de draad versleten, is verre van duurzaam en de inrichting ervan sluit niet meer aan op hoe ambtenaren werken. Het is eigenlijk ook te groot geworden. Sommige delen staan op sommige dagen leeg. Voor de ambtenaren wordt een nieuw gemeentekantoor gebouwd. Van het bestaande raadhuis wordt het deel achter de ontvangsthal gesloopt.

De gemeenteraad buigt zich op 27 september over het raadsvoorstel.

bron: Haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook