Laat de rode rivierkreeft met rust

Haarlemmermeer – Terug van eigenlijk nooit weg geweest: de rode rivierkreeft. Vorig jaar rond deze tijd werden de diertjes op de oevers van verschillende waterpartijen gesignaleerd en heetten ze ‘in opmars te zijn in Haarlemmermeer’. Sinds enige tijd trekken ze vooral veel bekijks vanuit het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Maar dat komt vooral door de meeuwen bij de sloten rond het ziekenhuis die zich te goed doen aan de kreeftjes. Dat levert een spektakel op voor patiënten en medewerkers. Zij komen dikwijls bij Peter Damen, communicatieadviseur van het Spaarne Gasthuis, langs met foto’s en filmpjes van het slachtveld en vragen zich van alles af. Waar komen de kreeftjes vandaan, moeten ze worden bestreden, zo ja, hoe, kun je ze eten, wat eten ze zélf, zijn ze gevaarlijk etc.

Rivierkreeft

De rivierkreeftjes eten alles, maar zijn zelf ook erg lekker om te eten. Foto: Margo Oosterveen

Invasieve exoot

Peter Damen wendt zich voor de antwoorden tot de gemeente.

“Ik ben op de hoogte van het feit dat de rode rivierkreeft een invasieve exoot is en dat deze dus eigenlijk ongewenst is. Mijn vraag is dan ook of er bij de gemeente iemand is die zich bezig houdt met de rode rivierkreeft en wat de gemeente ermee van plan is.”

Polderecoloog Henk Nijenhuis barst los:

“De sloten rondom het ziekenhuis zitten er inderdaad vol mee. Zwaaiend met hun scharen eten ze alles wat maar eetbaar kan zijn, planten en dode beestjes. Zelfs vissen als ze die ’s nachts tussen hun scharen kunnen krijgen.”

Volgens Nijenhuis zijn de kreeften er nog maar een paar jaar. Ze komen uit Amerika en zijn in het ballastwater van schepen de oceaan overgekomen. Hier hebben de kreeften geen vijanden en dus vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Zo snel, dat grote delen van Europa door ze zijn overgenomen. De polder zit er vol mee.”

Snee in je vinger

Volgens de polderecoloog zijn ze niet gevaarlijk.

“Ze brengen geen ziekten over en kunnen niet hard genoeg knijpen om je echt een snee in je vinger te bezorgen. Ze zijn wél hinderlijk omdat ze holen van een meter lang in de oever graven die daardoor instabiel kan worden en instorten. En verder eten ze dus alles! Waar kreeften zitten vind je weinig ander onderwaterleven meer. Ze zijn dus slecht voor de biodiversiteit.”

Zwarte lijst

“Om die redenen staan de rivierkreeften – alle vijf soorten uit Amerika – op de zwarte lijst. De dieren moeten worden bestreden. Maar de vraag is: hoe? Iedereen die wel eens op televisie heeft gekeken naar Deadliest Catch weet hoe je kreeften moet vangen: met vangkooien en lokaas. Het probleem is echter dat dit in Nederland geen toegestane middelen zijn om vis te vangen. De regels moeten nog worden aangepast. Tot die tijd laten we ze met rust.”

China

Zijn er eigenlijk wel redenen om ze te vangen?

Henk Nijenhuis:

“Nou, los van het feit dat ze schadelijk zijn, zijn ze ook eetbaar. Bij de supermarkten zit rivierkreeftjessalade of losse rivierkreeftstaartjes in een bakje. Dat spul komt uit China terwijl we de dieren hier in overvloed hebben. Je zou met een stukje aas aan een touwtje bij wijze van spreken je avondmaaltje zelf kunnen binnenhalen.”

Harde scharen

Bepaalde vogels hebben al ontdekt dat de kreeften eetbaar zijn. Meeuwen vissen ze op, nemen ze mee naar platte daken en eten ze op. Behalve de scharen, die zijn te hard.

Nijenhuis:

“Dat verklaart waarom daken van scholen die bij water staan soms vol liggen met losse kreeftenscharen. Ook kauwtjes kunnen als het water ondiep is vanaf de kant een kreeft pakken. Die nemen ze dan vliegend mee naar een grasveld, en wachten dan totdat de kreeft verzwakt. Dan eten ze hem op. Honden vinden soms van die losse scharen en gaan er op kauwen. Riskant, de scherpe randen beschadigen hun bek.”

Schorpioenen

In het najaar, als de jonge kreeften groot genoeg zijn geworden, gaan ze bij vochtig weer het water uit op zoek naar een nieuw leefgebied, vertelt hij.

“Dan kun je gewoon op straat opeens een kreeft tegenkomen, die dreigend zijn scharen naar voren houdt. Er zijn bij de gemeente al heel wat meldingen over ‘schorpioenen’ binnengekomen. Tegen de inwoners wil ik: als u de komende weken zo’n beest tegenkomt, laat hem met rust, hij scharrelt wel verder. Of raap hem op, achter de scharen vastpakken, en zet hem veilig weg.”

Schipholregio is een startende regionale nieuwswebsite gericht op Schiphol en omliggende gemeenten. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws like dan onze Facebook pagina Schipholregio.

Bron:haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook