Mooie warm weer de komende dagen, neerslag tekort in de hele regio

Regionaal – Het mooie warme maar ook droge weer zal de komende dagen aanhouden. Zeker tot eind volgende week zal het prachtig weer zijn. Met als minpunt, dat de hitte met daarbij extreme droogte een groot gevaar is voor natuurbranden.

Neerslag tekort

Neerslag tekort onstaat wanneer er meer water uit de bodem verdampt dan er valt.

Tot nu toe heeft de hitte in ons land tot een neerslag te kort geleid van 157 milimeter. Met gemiddeld over het land 29 mm neerslag tegen normaal 68 mm was de maand juni zeer droog te noemen. De maand eindigt daarmee in de top 10 van droogste juni maanden sinds 1906. De verwachting voor juli is dat het tekort zal oplopen tot 210 milimeter.

Deze extreme droogte zorgt ervoor dat er meer natuurbranden zijn dan normaal. Uit het autoraam gegooide brandende sigaretten en bijvoorbeeld open vuurtjes, zorgden gisteren voor een drukk dag bij de brandweer. Op diverse locaties in Nederland waren er natuurbranden, die gelukkig snel onder controle waren. Vorige week stond de berm langs de A4 ook al in brand.

In delen van Nederland is een verhoogd risico op natuurbranden vanwege de droogte. Voor het hele kustgebied is code rood afgekondigd. De autoriteiten hebben preventieve maatregelen getroffen vanwege de hogere risico’s op natuurbranden. Dagelijks vinden controles plaats door politie en boswachters.

Kraanwater

Door de droogte wordt ook meer kraanwater gebruikt dan normaal. Hierdoor zou de waterdruk lager kunnen zijn en het water een bruine kleur hebben. Waterbedrijven roepen op om bewust met water om te gaan. Het Noord-Hollandse waterbedrijf PWN vraagt klanten om de tuin de komende dagen niet met kraanwater te sproeien.

Mocht u tijdens een wandeling het vermoeden hebben dat de natuur in brand staat, doet u er goed aan meteen 112 te bellen. De brandweer is in opperste staat van paraatheid en rukt liever een keertje te veel uit.

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook