Onderzoek naar aanwezigheid loden waterleidingen Haarlemmermeer

Haarlemmermeer – Op zeer korte termijn begint een onderzoek naar de aanwezigheid van loden waterleidingen in gemeentelijk vastgoed. Het gaat om ruim 50 panden, waaronder enkele basisscholen, kinderdagverblijven, een stuk of 30 woningen en gebouwen die worden gebruikt voor ambtenaren, culturele doeleinden en ontmoeting.

Vóór 1960 gebouwd

De bewuste panden zijn vóór 1960 gebouwd. Nadien zijn veel loden leidingen vervangen door koperen leidingen. Recente berichtgeving over oude schoolgebouwen in onder meer Utrecht en Amsterdam is de aanleiding voor het Haarlemmermeerse onderzoek. Bij het onderzoek worden ook monsters van het water genomen. 

De haast die burgemeester en wethouders maken, is vanwege de prioriteit die ze geven aan de gezondheid en veiligheid van de inwoners en in dit geval vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen. Lood is in te grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid. Vooral kinderen tot zeven jaar behoren tot de risicogroep.

Alle noodzakelijke maatregelen

Als er loden leidingen aanwezig zijn, wordt beoordeeld hoe groot het gezondheidsrisico is dat de gebruikers lopen en welke tijdelijke maatregelen nodig zijn. Hoewel het verwijderen van loden leidingen geen wettelijke verplichting is, zijn burgemeester en wethouders van plan de noodzakelijke maatregelen te treffen, stellen ze met nadruk.

Over schoolgebouwen zegt het college dat ze geen gemeentelijk eigendom zijn en dat het onderzoek de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen is. Toch worden de bewuste schoolgebouwen in het onderzoek meegenomen. Over de woningen zeggen burgemeester en wethouders dat deze mogelijk binnenkort op de markt worden gezet, dat ze verouderd zijn en dat het opknappen ervan aan de koper is.

Stappenplan

Onze lijn is om bij deze woningen te onderzoeken of er loden leidingen aanwezig zijn en dan goed te beoordelen of de bewoners een verhoogd risico lopen. Als het risico beperkt is, is vervanging niet nodig. De nieuwe eigenaar kan er wel toe overgaan.

Aldus burgemeester en wethouders.

Ook corporatie Ymere laat onderzoeken of er loden waterleidingen aanwezig zijn in haar woningvoorraad. Zo’n 700 stuks van de circa 13.000 zijn vóór 1960 gebouwd.

Voor de communicatie over de aanwezigheid van loden waterleidingen leidingen in particuliere woningen, werkt de gemeente samen met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Kennemerland (GGD). Woning- en bedrijfseigenaren zijn zélf verantwoordelijk voor leidingen in hun eigen panden. De GGD heeft samen met waterleidingbedrijven en gemeenten een stappenplan opgesteld waarmee zij kunnen nagaan of hun waterleidingen van lood zijn.             

Bron: Haarlemmermeergemeente

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook