Puinhoop op Schiphol: brandstofsystemen langzaam weer opgestart

Schiphol – Door de storing die vanmiddag plaatsvond in 1 van de systemen van Aircraft Fuel Supply (AFS) zijn bijna alle vluchten vertraagd. Ook zijn er inmiddels meer dan 84 vluchten geannuleerd.

Update 21:20. Een woordvoerder van Schiphol heeft ons laten weten dat ze weer zijn begonnen met het opstarten van de brandstofsystemen. Op sommige posities wordt langzaam en voorzichtig gekeken of de hydranten weer functioneren. Eerste vluchten zijn weer vertrokken.

Update 20:30 Volgens de claimorganisatie AirHelp hebben de reizigers die slachtoffer zijn van de storing geen recht op compensatie. De storing valt volgens de organisatie onder “buitengewone omstandigheden”, wat betekent dat de luchtvaartmaatschappijen dit niet hadden kunnen voorkomen.

Update 20:20 Volgens de KLM “De verwachting is dat de operatie morgen (donderdag 25 juli) gefaseerd opgestart kan worden. Dit betekent dat er dan mogelijk eveneens een aantal vluchten wordt geannuleerd.”

Update 20:00 Volgens de website van Flightradar24 zijn er nu al meer dan 180 vluchten gecancelled en meer dan 400 vluchten hebben een vertraging opgelopen. Maar 6 vluchten zijn er vertrokken vanaf Schiphol in het afgelopen uur.

Sinds ongeveer 14:30 uur hebben vliegtuigen last van de storing in het brandstof systeem. AFS, het bedrijf dat de vliegtuigen tankt op Schiphol, verklaarde al eerder dat de storing niet is veroorzaakt door de warmte. Wat de reden wel is, is op dit moment nog onbekend. Wel worden er tankwagens ingezet om vliegtuigen te voorzien van kerosine. Dit gaat alleen veel langzamer dan met de pompwagen. Pompwagens trekken de brandstof direct uit de toevoer in de buurt van vliegtuig.

Vertragingen en annuleringen

De gevolgen op Schiphol zijn groot. Inmiddels hebben al meer dan 180 vluchten vertraging opgelopen en er zijn er al zeker 84 geannuleerd. Dit geldt voor zowel uitgaande als binnen komende vluchten. Op de website van Schiphol is te zien dat er vluchten zijn omgeleid naar andere luchthavens, zoals Rotterdam. Maar er zullen ook vluchten worden omgeleid naar luchthavens in Belgie en Duitsland. Meer dan 10.000 reizigers zijn er al gedupeerd door de storing.

Schiphol laat het volgende weten via hun website:

Vliegtuigen die op Schiphol staan kunnen op dit moment niet getankt worden. Er is een storing in het systeem van Aircraft Fuel Supply, een extern bedrijf dat de brandstoftoevoer naar vliegtuigen regelt. Hierdoor kan je vlucht vertraagd zijn of geannuleerd worden door je luchtvaartmaatschappij. We werken samen met Aircraft Fuel Supply hard aan een oplossing. Het is nog onduidelijk hoe lang dit gaat duren, maar zeker tot ver in de avond. We betreuren de overlast voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Doordat er weinig vliegtuigen vertrekken, is er ook geen ruimte voor binnenkomende vluchten. Passagiers die al geboard zijn wachten in het vliegtuig op informatie. Vluchten die geland zijn, staan geparkeerd op het platform totdat er gates beschikbaar komen. Er zijn maatschappijen die eerst een tussenstop maken op bijvoorbeeld Luik, om ervoor te zorgen dat ze genoeg brandstof hebben voor de vlucht terug.

Veldbedjes

De storing gaat waarschijnlijk tot diep in de nacht duren en misschien wel tot morgenochtend. Schiphol is al bezig met het neerzetten van veldbedjes voor reizigers die vanavond niet meer kunnen vliegen.

Er staan lange rijen voor de servicebalies. Passagiers proberen allemaal informatie te krijgen of omgeboekt te worden naar een andere vlucht.

Een stel uit Amerika verloor nog niet hun humor. Ze willen of een brandstofwagen of meer wijn.

Gerealeerd artikel: Vliegtuigen aan de grond door storing brandstofsysteem Schiphol

Meer info volgt

Fotos Inter Visual Studio

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook