Rutte: “Gedeeltelijke lockdown. De maatregelen gaan pijn doen.”

Regionaal – “De maatregelen gaan pijn doen.”zo begon de premier zijn ‘cruciale’ persconferentie naar aanleiding van het stijgende aantal besmettingen. Hij sprak over een gedeeltelijke lockdown. Het kabinet wil met de nieuwe maatregelen het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken.

Rutte vertelde dat hij ook ervaring heeft met mensen die corona hebben, net als veel andere Nederlanders. “Hier gaat het dus over.” Drie van de vier patiënten zal eind november niet meer geholpen kunnen worden in de gezondheidszorg, zei Rutte. “Dat leidt tot gezondheidsschade en leed.”

Ook leiden strenge maatregelen tot spanningen en eenzaamheid. “Dat moeten we blijven meewegen”, zegt Rutte. Hij had gisteren contact met mensen uit de risicogroepen waarvan hun leven op zijn kop staat.

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, zegt Rutte. “Dat doet pijn, maar het is de enige manier”. De maatregelen gaan morgen om 22:00 uur in

Horecabedrijven zoals café’s en restaurants gaan dicht. Afhalen kan nog wel. Hotels blijven ook open en mogen gasten eten serveren.

Tot 20.00 uur mag er alcohol gekocht worden in winkels, daarna niet meer. Ook de coffeeshops moeten om 20:00 uur sluiten. Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

De groepsgrootte wordt voor alle binnenruimten 30 personen. Hierop zijn geen uitzonderingen meer. In huis mag je nog maximaal drie mensen per dag per gezin ontvangen.

Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.

Over mondkapjes zegt Rutte: “We moeten dat wel juridisch regelen maar zodra het kan wordt het verplicht in alle binnenruimtes. Ook in het onderwijs.”

De premier doet een dringende oproep: “Het is aan ons. Het is aan ons allemaal. Wees die realistische Nederlander die zijn verantwoordelijkheid neemt.”

De jonge zegt dat we de gedeeltelijke lockdown voor 4 weken moeten volhouden. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

De Jonge: “Het gaat om ons gedrag, De fase waar we nu staan is frustrerend. Maar wat echt niet kan is die frustratie botvieren op hen die dagelijks hiermee bezig zijn.”

Meer informatie:

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is.

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook