Schiphol verplaatsen naar de Noordzee, de minister gaat het onderzoeken

Schiphol – Minister van infratructuur en waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, gaat het verplaatsen van Schiphol laten onderzoeken. Dit gaat gebeuren op verzoek van D66 die van mening is dat met de huidige technieken er meer mogelijkheden zijn.

Te duur

Een studie uit 2003 toonde aan dat het verhuizen van de luchthaven naar een opgespoten eiland op de Noordzee een megadure operatie zou zijn. Maar sindsdien is er veel veranderd, er is veel kennis opgedaan door Nederlandse bedrijven in het buitenland. Denk aan de Luchthaven van Hong Kong dat met hulp van Nederlandse bagger bedrijven is opgespoten. Net zoals de Palmeilanden voor de kust van Dubai.

Uitgebreidere  studie

Kamerlid Jan Paternotte (D66) constateert dat de huidige locatie van Schiphol voor veel overlast zorgt en ‘onvermijdelijk veel vraagt van mens, natuur en milieu’ in de noordelijke Randstad. De uitbreiding van overloopvliegveld Lelystad moet de druk op Schiphol gaan verminderen, maar de deadline daarvan is al meerdere malen verschoven. Daarnaast is sinds het stopzetten van het laatste onderzoek in 2003 meer land in de wereld opgespoten dan ooit tevoren. Wat toen nog financieel en technisch onhaalbaar leek kan nu mogelijk wel. De Minister komt met een “quickscan” die mogelijk gaat leiden tot een uigebreidere studie en aanbevelingen in de volgend jaar te verschijnen luchtvaartnota.

Noordzee

De Zeebaan, die de zevende baan zou gaan worden moet wel passen in de toekomstplannen met de Noordzee, denk hierbij aan de visserij, de scheepvaart. Maar ook wat gaan de gevolgen voor de natuur zijn. Vanaf de nieuw te bouwen baan worden reizigers via snelle lightrail verbonden met een centrale Schiphol-terminal. De aanvliegroutes voor de nieuw te bouwen banen zouden nog steeds gedeeltelijk over land zijn.

Het bedrijfleven steunt het plan en vinden het idee van een zeebaan erg sympathiek. Dit zegt de voorzitter van de VNO-NCW Metropool Amsterdam. Ze willen er serieus naar kijken hoewel er nog veel onzekerheden zijn.

 

 

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook