Schoonmaakhelden op pad in Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep – Blikjes, plastic flesjes, peuken, pizzadozen, lollystokjes: een greep uit de rijke oogst van een anderhalf uur opruimen in Nieuw-Vennep. Iedere eerste zaterdag van de maand gaat Lianne van Heeswijk (29) samen met haar vriend Chris, hond Nera en wie maar mee wil de straat op voor een heuse Buurt Clean-up. “Hoe meer mensen meedoen hoe liever!”

Lianne reageert op de vraag wat haar drijfveer is:

Hoe wij met de aarde omgaan is echt niet oké. We maken er een rotzooi van en putten de aarde uit. Het is zo’n enorm probleem dat je soms het gevoel hebt dat je er niks aan kan doen. Maar dat kan natuurlijk wel, iederéén kan iets doen. Compleet afvalvrij leven is misschien een brug te ver, maar je kan je afval scheiden en rommel oprapen als je een ommetje maakt. Als veel mensen dat doen, zijn we alweer zo’n stap verder!

Ik heb een enorme hekel aan organiseren

Vanuit die gedachte startte Lianne ook de Buurt Clean-up Nieuw-Vennep. In het dorp was eerder al een opruimgroep, maar toen ze zich dit voorjaar daarbij wilde aansluiten bleek die niet meer te bestaan.

Iemand vroeg mij toen: waarom organiseer je het niet zelf? Nou heb ik een enorme hekel aan organiseren, maar daar heb ik me overheen gezet. Ik dacht: ik kan het altijd een keer proberen, we zien wel hoe het gaat.

In augustus deden zestien mensen mee

Samen met Salina Vermeij van wijkgebouw Linquenda regelde Lianne via NMCX, Centrum voor duurzaamheid, afvalgrijpers, afvalzakken en afvalzakhouders. Van de gemeente ontvingen ze een wijkbudget van 100 euro. En na een oproep in de Facebookgroep ‘Je bent Nieuw-Venneper als’, kon afgelopen juni de eerste Buurt Clean-up Nieuw-Vennep plaatsvinden.

“Die eerste keer deden er negen mensen mee. De tweede keer waren het er twaalf, en de derde keer, in augustus, zestien. Dus het gaat hartstikke goed.”

Ik probeer haar te trainen flesjes op te rapen

Jong en oud, studenten en ouders met kinderen: de groep mensen die meedoet is heel divers, zegt Lianne.

We verspreiden ons in de buurt en lopen anderhalf uur afval op te ruimen. Je kunt alleen lopen of met z’n tweeën of drieën, wat je wilt. Chris loopt met onze hond Nera. De riem heeft hij om zijn middel zodat hij zijn handen vrij heeft. Ik probeer haar te trainen om flesjes op te rapen, haha. Om half twaalf haalt Meerlanden de afvalzakken op een afgesproken plek op en daarna gaan we z’n allen koffiedrinken, als er in de buurt een gelegenheid is.

In augustus ging Lianne met vijftien mensen en haar hond op pad om afval op te ruimen. Foto: Lianne van Heeswijk.

Veel rommel langs fietspaden

Tot nu toe waren er opruimacties in Linquenda, De Steinen en Welgelegen.

We hebben een Facebookgroep waarin we overleggen welke buurt we de volgende keer doen.Vooral langs fietspaden ligt vaak een hele hoop rommel, merkt Lianne.Maar ook in een van de hofjes in Welgelegen was het goed raak. Daar lag enorm veel troep in de bosjes en op het speelpleintje: piepschuim, verfblikken, een kapotte koffer, van alles.

Ouders leggen kinderen uit wat wij aan het doen zijn

Ze krijgen veel positieve reacties van voorbijgangers.

Mensen die hun duim opsteken of roepen ‘Goed bezig!’. Ook hoor je ouders die langslopen aan hun kinderen uitleggen dat wij afval opruimen omdat het slecht is voor het milieu en de dieren. Hopelijk dragen we dus ook bij aan de bewustwording dat het echt niet normaal is om je troep zomaar op straat te gooien.

Eén à twee afvalzakken per persoon

Lianne hoopt dat veel mensen mee willen doen met Buurt Clean-up Nieuw-Vennep. En dat bewoners van andere dorpen ook geïnspireerd raken.

Ik wil graag in gesprek met andere mensen of organisaties om te kijken hoe we dit verder kunnen brengen. Wij zamelen in anderhalf uur één à twee vuilniszakken per persoon in. Stel je voor als je dat met een heleboel mensen doet en in alle dorpen in Haarlemmermeer! Dat zou een enorme berg afval schelen die nu onze omgeving en de natuur vervuilt.

De opruimacties van Buurt Clean-up Nieuw-Vennep zijn altijd op de eerste zaterdag van de maand van 10.00-11.30 uur. De eerstvolgende is zaterdag 1 september. De locatie wordt vooraf bekendgemaakt in de Facebookgroep ‘Je bent Nieuw-Venneper als’.

Schipholregio is een startende regionale nieuwswebsite gericht op Schiphol en omliggende gemeenten. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws like dan onze Facebook pagina Schipholregio.

Bron:haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook