Shop & Go Hoofddorp: kort parkeren voor een dubbeltje

Regionaal – Met ingang van 16 juli 2018 verandert er veel op parkeergebied, zeker in het centrum van Hoofddorp. Dit meldt de gemeente Haarlemmermeer. De nieuwe parkeerverordening gaat dan in. Voor Bakker Gerard op de Hoofdweg betekent het een vooruitgang. Bij hem voor de deur is dan namelijk Shop & Go van kracht. Dat betekent dat zijn klanten het eerste halfuur maar 10 cent betalen voor het parkeren. Ideaal als je met dit weer trek hebt in een lekker ijsje of snel boodschappen wilt doen.

Bakker Gerard is heel blij met de nieuwe parkeerregels:

“Zoals de situatie was, was het een drama. Voor de deur was een B-zone. Na de Concourslaan begon de A-zone. Alleen bij mij voor de deur niet. Er stonden de hele dag auto’s van bewoners geparkeerd. Soms wel een hele week. Er heeft zelfs een keer een paar weken dezelfde auto gestaan. Dat betekent dat mijn klanten er niet kunnen parkeren. En als mensen niet kunnen parkeren, rijden ze door en zoeken ze een andere winkel. Dat zou ik zelf ook doen. Er was ook een periode dat klanten die om de hoek parkeerden een bekeuring kregen. Dat is een doorn in mijn oog: op sommige plekken wordt wel gehandhaafd op andere niet.”

Bakker Gerard heeft zelf bij de gemeente aangekaart of de duurdere A-zone ook bij hem voor de deur van kracht kon zijn. Hij is daar een aantal jaar mee bezig geweest.

Lachend:

“Toen het bijna voor elkaar was, hoorde ik dat de gemeente iets anders had bedacht. Dat is dus Shop & Go.”

Shop & Go

Gerard is van mening dat het goed is dat het parkeren heel duur wordt.

“Of het werkt of niet, ligt aan de tarieven. Daarom is het goed dat het na het eerste halfuur flink duurder wordt. Het is een goede maatregel. Ook voor de andere winkels. Voor de deur zijn te weinig parkeerplaatsen. Mensen die met de auto komen, kunnen niet parkeren omdat er al bewoners staan.”

De bakker vraagt zich af of klanten die even voor de deur parkeren om een brood te halen, 10 cent gaan betalen. Hij vindt parkeren in het centrum van Hoofddorp een probleem.

“Veel mensen komen van buiten Hoofddorp. In de straat tegenover mijn winkel kan je gratis parkeren. Daar parkeren dus ook mensen die in het centrum werken.”

Gerard komt zelfs met een oplossing: een grote parkeerplaats buiten het centrum met pendelbussen naar het centrum.

Dat Bakker Gerard blijft meedenken met de gemeente blijkt wel uit het feit dat hij deze dag nog contact heeft gehad.

“Ik heb een vergunning voor de A-zone. Als ik er niet ben, kunnen er andere mensen op mijn plek gaan staan. De gemeente gaat dat nu uitzoeken.”

De veranderingen op een rij

 •  Kort parkeren in de A-zone
 •  Het eerste halfuur 0,10 euro
 •  Het volgende uur: 3,00 euro
 •  Daarna oplopend tot 9,00 euro per uur

A-zone wordt uitgebreid

 • Hoofdweg: B-zone wordt omgezet naar A-zone ondernemers.
 • Kruisweg: aan de parallelweg enkele parkeerplaatsen toegevoegd, hier gaat de A-zone gelden.
 • Invoering bezoekersvergunning voor mensen die in het betaald parkeergebied wonen. Bezoekers parkeren een hele dag voor 2 euro (geldt niet in de A-zone zelf).
 • Geldigheidsduur bewonersvergunningen: twee jaar.
 • Regels voor blauwe zones en betaald parkeren zijn gelijkgetrokken (de kosten voor de vergunningen in betaald parkeergebieden halveren).
 • Parkeerplaatsen op eigen terrein: geen of één parkeervergunning of -ontheffing.
 • Automatisch parkeerkaartje bij de automaat verdwijnt.
 • Autodeelvergunning en -ontheffing: Ondernemers om overal in de gemeente deelauto’s te parkeren.
Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook