Straffen tot 9 jaar geeist in de zaak Diamantroof

foto's exclusief - Haico Kats

Schiphol – Op vrijdag 30 november maakte het Openbaar Ministerie de strafeisen bekend in de zaak van de Diamantroof op Schiphol in 2005. De zes verdachten hoorden straffen tegen zich eisen van 3 tot 9 jaar.

De zaak over de grootste diamantroof in de Nederlandse geschiedenis dient in de beveiligde rechtbank op Schiphol. De buit bedroeg 72 miljoen dollar. Van de totale buit werd 30 miljoen euro aan “borrelnootjes”, zoals de verdachten het zelf noemden, teruggevonden. Deze diamanten waren verzegeld met een code. De aanklager noemde de diamantroof een goed script voor een Hollywoodfilm. Voor een volle zaal – waarbij naast twee van de vier slachtoffers, ook veel pers aanwezig was – zette het OM nauwgezet uiteen hoe ze tot deze strafmaat gekomen is.

Het OM benadrukte dat de roof niet zou zijn gelukt zonder hulp van binnen af. Twee medewerkers van de KLM zouden voor hun aandeel een bedrag van 1 miljoen euro ontvangen. Zij hebben de overvallers van het platform gesmokkeld.

Ook tegen de plegers en medeplegers werden gevangenisstraffen geeist. Errol H. wordt hierbij aangewezen als één van de rovers en bestuurder van de auto. N. is medepleger en wordt beschuldigd van witwassen.

Tegen de verdachten zijn straffen geeist van 3-9 jaar.

De  zevende verdachte, tevens hoofdverdachte, is niet meer in leven. Hij pleegde vorig jaar zelfmoord.

De vier slachtoffers eisen 4100 euro per persoon schadevergoeding.

Volgens het Openbaar Ministerie betreft het zware jongens uit de onderwereld. Het OM baseert de eis op recherchewerk en undercover-acties. Er is geen forensisch materiaal gevonden. De uitspraak volgt op 28 januari 2019.

 

FOTO’S, EXCLUSIEF HAICO KATS

Relevant artikel:

Rechtszaak Diamantroof Schiphol, voormalig Schiphol-medewerker ontkent

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook