Te weinig politie voor méér grote evenementen

Haarlemmermeer – Haarlemmermeer beschikt over te weinig politiecapaciteit om méér grote risicovolle evenementen te kunnen behappen. Dat schrijft burgemeester Marianne Schuurmans in een brief aan de gemeenteraad. Uit die brief wordt duidelijk dat er wat haar betreft reden is tot bezorgdheid.

Roofbouw 

“De politiecapaciteit is kleiner dan ooit tevoren”, zegt ze. Er wordt een groot beroep gedaan op onze agenten. Roofbouw ligt op de loer. Laten we ons allen realiseren dat deze situatie niet al te lang kan voortduren.” Ook landelijk gezien is het beeld dat de capaciteit afneemt en tegelijkertijd een steeds groter beroep op de politie wordt gedaan. Voor Haarlemmermeer en omgeving speelt de moord op advocaat Derk Wiersum een cruciale rol. Sinds die schokkende gebeurtenis, is bewaking en beveiliging van advocaten, functionarissen van het openbaar ministerie en van rechters bittere noodzaak en daarvoor worden politiemensen ingezet uit de eenheid waar ook Haarlemmermeer uit put.

Ongemakkelijke keuzes 

Om de verschillende taken te kunnen bemensen, moeten “ongemakkelijke” keuzes worden gemaakt, zegt burgemeester Marianne Schuurmans. In de brief aan de gemeenteraad is te lezen dat de politie alle aangiftes blijft opnemen en ook de zogenoemde High Impact Crimes zoals woninginbraken, straatroof, overvallen en geweld blijven prioriteit krijgen. Dat geldt ook voor geweld in huiselijke kring en voor onderzoek naar geweld tegen politieambtenaren en medewerkers met een publieke taak. 

Veiligheidsgevoel 

“Het komt erop neer dat de politie blijft doen wat ze altijd al doet op het gebied van openbare orde en veiligheid. Als er wat aan de hand is, is de politie er ook. Maar mensen vinden het fijn als ze met enige regelmaat de politie door hun wijk zien rijden. Dat geeft ze een veiligheidsgevoel. En dat zal wat minder worden. Erg vervelend maar het moet uit de lengte of de breedte komen”, aldus de burgemeester.  Ze benadrukt dat de reeds bestaande grote evenementen zoals de festivals Mysteryland en Awakenings wel gewoon doorgang kunnen vinden. Maar voor méér is geen ruimte. Weliswaar zorgen organisatoren voor eigen bewaking maar de beschikbaarheid van politie-assistentie is een vereiste. 

Bron: Haarlemmermeergemeente

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook