Terreurjagers op Schiphol vervangen door 3D-scans en camera’s

Schiphol – Op last van het ministerie van justitie, gaan de 170 terreurjagers die werkzaam zijn op de luchthaven, hun baan verliezen. Ze gaan vervangen worden door slimme technologieën.

De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) heeft bevestigt dat de terreurjagers, ook wel profilers genoemd, niet langer nodig zijn op Schiphol. Deze profs zijn getraind om terroristen, drugssmokkelaars, illegale migranten en criminelen op te sporen voordat ze het vliegtuig instappen. Ze letten op dingen als afwijkend gedrag, uiterlijk. Er lopen ook undercovers profilers rond, verkleed als reizigers. Ze gaan vervangen worden door 3D-scans en slimme camera’s.

Risicovluchten

Reis je wel eens naar Amerika of Israel, dan kom je voordat je het vliegtuig instapt eerst langs een extra balie. Hier word je ondervraagd over wat je reisdoel is en bijvoorbeeld of  jezelf je koffer hebt ingepakt. Ze checken reisdocumenten op echtheid en kijken naar stempels van vorige reizen. Zo kan een gespannen houding, gezichtsuitdrukking of taalgebruik van een vliegpassagier voor een profiler soms al genoeg zijn om mensen met kwade bedoelingen tijdig te identificeren of zelfs een aanslag te verijdelen.

De directie van Procheck, waar de experts in dienst zijn, heeft laten weten dat het contract per 31 december 2018 is opgezegd. Samen met de vakbonden wordt er een passend sociaal plan voor de werknemers opgesteld.

Koninklijke Marechaussee

Deze opmerkelijke stap is tot stand gekomen in nauw overleg met de Koninklijke Marechaussee, die verantwoordelijk is voor de grensbewaking. Observatie en fysieke checks zullen door experts op andere manieren worden ingevuld.

De NCTV-zegsman benadrukt dat de bestaande security op Nederlandse luchthavens blijft gehandhaafd.

We controleren alle reizigers en hun koffers met de meest moderne technieken. Veiligheid heeft altijd de hoogste aandacht van alle partijen.

 

 

 

 

 

 

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook