Tot 10 jaar celstraf geëist tegen Hoofddorper voor drugshandel, witwassen en wapenbezit

Hoofddorp – De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord Holland heeft vandaag de strafeisen uitgesproken tegen drie verdachten van deelname aan een criminele organisatie, witwassen, handel in verdovende middelen en verboden wapenbezit. Het betreft een 46-jarige man uit de Dominicaanse Republiek, een 40-jarige man woonachtig in Hoofddorp en een 26-jarige man uit Bunschoten.


Geld op zak


In april vorig jaar komt de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) de oudste verdachte op het spoor, nadat op de luchthaven Schiphol door de Douane bij hem 50.000 euro in contanten is aangetroffen. Het witwasonderzoek naar de herkomst van dat geld leidt tot een huiszoeking in Hoofddorp en de uiteindelijke aanhouding van de verdachten. Twee van hen zitten sindsdien in voorlopige hechtenis, de derde verdachte staat internationaal gesignaleerd.

Designgarderobe


Bij de huiszoeking is nog meer geld aangetroffen, maar ook een designgarderobe ter waarde van 20.000 euro, Rolex horloges en een vuurwapen. De woning staat op naam van iemand anders, net als een auto waarin de FIOD twee koffers met verborgen compartimenten vindt, met daarin ruim vijftien kilo XTC pillen.

Criminele organisatie


Verdachten wordt verweten samen plannen te hebben gemaakt om een grote hoeveelheid cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Toronto te smokkelen. Ook zijn ze volgens het OM bezig geweest met het ronselen van vrouwen, vermoedelijk om via hen drugs en geld in en uit Nederland te vervoeren. Zelfs nadat er twee aanhoudingen waren verricht bleef de criminele organisatie actief, vanuit het Huis van Bewaring  werden er plannen gemaakt voor de handel en smokkel van diverse verdovende middelen.

Het onderzoek geeft volgens de officier van justitie een goed inzicht in de veelomvattendheid van de internationale handel in drugs. ‘’Vraag en aanbod vinden elkaar schijnbaar moeiteloos en er ontstaan bijzondere criminele samenwerkingsverbanden. In dit geval tussen de drie verdachten. Met elkaar regelen zij de handel in uiteenlopende harddrugs, waaronder cocaïne, MDMA, LSD en Fentanyl’’ aldus de officier in zijn requisitoir.


‘Kennelijk beschikt de organisatie  over contacten en kennis, waardoor het voor hen mogelijk is grote hoeveelheden drugs van de ene kant van de wereld naar de andere te laten smokkelen. Zowel een corrupte douanier in Canada als de baas van een Braziliaanse favela kan de organisatie tot de vaste  contacten rekenen.

Strafeis


De officier van justitie eist onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. De 40-jarige man uit Hoofddorp hoort tien jaar tegen zich eisen. Tegen de jongste verdachte eist de officier zes jaar. De man uit de Dominicaanse Republiek is vijf jaar geëist.


De rechtbank doet vermoedelijk over twee weken uitspraak.

Bron: OM.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook