Vrijdag de dertiende bijgeloof in de luchtvaart

Schiphol – Vandaag is het vrijdag de dertiende. Voor veel mensen een dag die ze liever overslaan. Laat staan dat ze in een vliegtuig stappen.

Tellen voor beginners: 11, 12… 14?

In veel Westerse culturen is dertien een ongeluksgetal. Vliegen op (vrijdag) de dertiende of op rij 13 in het vliegtuig zitten. Het geeft veel reizigers een ongemakkelijk gevoel. Een reden voor een aantal luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM, om op rij 12 direct rij 14 te laten volgen. Zo hoeft niemand op de gevreesde rij 13 plaats te nemen.

Vlieg je met een Italiaanse maatschappij? Dan is de kans groot dat naast rij 13 ook rij 17 ontbreekt. Het Romeinse cijfer voor zeventien, XVII, spelt ook het woord vixi. Dat betekent ‘ik heb geleefd’, wat je kunt opvatten als ‘ik wil dood’. Italianen beschouwen zeventien daarom ook als ongeluksgetal.

Geluk afdwingen

Voor veel mensen is vliegen sowieso een stressvolle bezigheid. Vrijdag de dertiende of niet. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen manier om een goede vlucht af te dwingen. De buitenkant van het toestel aanraken voor het instappen. Of bij het opstijgen de hand van je reisgenoot stevig vastpakken. In China geloven ze dat het gooien van muntjes naar het vliegtuig geluk brengt. Maar in de praktijk zorgt het vooral voor vertraging. Vliegtuigmotoren en muntjes zijn namelijk niet zo’n goede combinatie. Dus moeten de muntjes eerst weer verzameld worden voor er gevlogen kan worden. En dat kan soms even duren.

Geen vuiltje aan de lucht

Ook piloten hebben zo hun vaste rituelen. Altijd dezelfde maaltijd eten. Of dezelfde route nemen naar het vliegveld. Bijgeloof is ze ook niet vreemd. Zo geloven veel piloten dat het ongeluk brengt om voor vertrek een foto te maken bij het toestel. Ook wijzen naar de lucht is not done. Dat zou slecht weer kunnen uitlokken.

Business as usual

Met zoveel bijgeloof zou je denken dat bijna niemand wil vliegen op vrijdag de dertiende. Maar dat valt best mee. Er gaan net zoveel vluchten als op andere vrijdagen. En ook het aantal passagiers dat we op 13 december verwachten laat geen grote verschillen zien. Vrijdag de dertiende lijkt op Schiphol dus een dag zoals alle andere.

Bron blog Schiphol.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook