Waar komt de naam Schiphol eigenlijk vandaan

Schiphol – Waar komt de naam Schiphol eigenlijk vandaan?  Er zijn verschillende verhalen die de ronde gaan. Er zijn er een paar die er uitspringen.

Perkamenten brief

De naam Schiphol komt al voor in een op 11 september 1447 gedateerde, perkamenten brief over grondoverdracht “vier maden lands, liggende in Aelsmerbanne in Sciphol”. De oorsprong van de naam staat niet vast, maar zou mogelijk verwijzen naar een moerasachtig stuk land waar men hout in het Gotisch ook wel ‘scip‘, kon halen. Dat zou het eerste deel van de naam Schiphol verklaren.

Hol

Het tweede deel “hol” zou als volgt uit te leggen zijn. De Haarlemmermeer, droog gelegd in jul 1852, stond bekend om zijn velen scheepsrampen die vooral in de noordoostelijke hoek van het meer voorkwamen. Het oude woord “hol” dat graf betekend zou de naam Schiphol (Scheepsgraf) verklaren.  Ook kan ‘hol’ nog duiden op een speciaal aangelegde halfronde dijk in de Haarlemmermeer die er van boven uitzag als een hol. Hierachter konden schepen schuilen tijdens noodweer.

 

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook