Waterschappen waarschuwen: ‘Ga alleen zwemmen op officiële locaties’

Noord-Holland – Door het warme en droge weer van de laatste tijd neemt de waterkwaliteit af. Rijkswaterstaat en de waterschappen roepen daarom op alleen te gaan zwemmen op officiële zwemlocaties waar de waterkwaliteit goed genoeg is.

Er zijn de afgelopen week steeds meer meldingen over blauwalg, botulisme, vissterfte en ongewenste bacteriën in zoet water. De verwachting is dat de watertemperatuur de komende week verder zal stijgen en daarmee de kwaliteit verder daalt. Op de website zwemwater.nl staat de waterkwaliteit van populaire zwemplekken weergegeven.

Vergeleken met eerdere warme perioden valt het nog mee. “Ondanks de hoge watertemperatuur is de waterkwaliteit vergeleken met andere jaren nog van een goede kwaliteit”, meldt de zogeheten Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de vandaag verschenen ‘droogtemonitor’. Daarin staat beschreven hoe het ervoor staat met de droogte in het land.

Pompen

Om het zoet water op peil te houden, gaan de waterschappen op diverse plaatsen meer pompen gebruiken. Om verzilting te voorkomen in het westen van het land, wordt onder meer ook extra water aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal.

Waterschappen blijven boeren en andere gebruikers van oppervlaktewater erop wijzen dat ze zich aan beregeningsverboden moeten houden. Veendijken houden zich nog goed, blijkt uit inspecties.

Bron: NH-Nieuws

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook