Weekendtip Wilt u vandaag ook een crashtender live bewonderen

Schiphol – Brandweer Zaanstreek-Waterland organiseert op zaterdag 8 september de jaarlijkse open dag op de brandweerpost Purmerend. Iedereen is tussen 10.00 en 16.00 uur welkom op het kazerneterrein aan de Gorslaan, hoek Waterlandlaan, in Purmerend. Diverse demonstraties geven je een realistisch beeld van de dagelijkse werkzaamheden van de brandweer.

Crashtender

Crashtenders worden met name bij luchthavens ingezet voor de bestrijding van vliegtuigincidenten. Het bestrijden van een vliegtuigbrand is specialistisch werk. De brandweer moet snel ter plaatse zijn met het juiste materieel. De krachtige motor van crashtenders zorgt ervoor dat dit zware voertuig binnen zeer korte tijd op de plaats van een incident kan zijn. De voertuigen kunnen rijden en blussen tegelijk, waarbij grote hoeveelheden blusmiddel in korte tijd ingezet wordt: 13.000 liter water, 1600 liter schuim en ruim 250 kg kilo poeder. Met deze aanwezige bluscapaciteit voldoet Schiphol aan de zwaarste eisen en mogen de grootste vliegtuigen zoals de Boeing 747 en de Airbus A380 gebruik maken van de luchthaven. De nieuwe voertuigen wegen ruim 48.000 kg, zijn 14 meter lang, en 3,20 m breed. De acceleratie gaat van 0 tot 80 km per uur in 23 seconden. Hiermee behoren ze tot de grootste en snelste brandweervoertuigen van Nederland en zijn ze overal op het landingsterrein binnen drie minuten ter plaatse.

Kinderprogramma

Voor de kleine brandweermannen en -vrouwen in spé staat een springkussen klaar. De jeugdbrandweer begeleidt spuitspelletjes. Meerijden met een brandweerauto kan zoals altijd de hele dag door. Uiteraard kun je ook weer de hoogte in met een hoogwerker of een ladderwagen. Als je aan al deze activiteiten hebt meegedaan, krijg je een echt ‘blusdiploma’.

Brandweer VR Experience

Kom tijdens de open dag de Brandweer VR Experience van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland ervaren. De Brandweer VR Experience is een Virtual Reality (VR) ervaring in 360°. In deze virtuele wereld leer je hoe je brand voorkomt. Ook kun je ervaren wat je moet doen als er brand uitbreekt.

Demonstraties

Wat doen de hulpverleningsdiensten als er een gebouw instort? Dit kun je live meemaken tijdens de open dag. Net als bij een echte ramp zetten we die dag voor het opsporen van vermiste personen reddingshonden in. Vervolgens laat de brandweer zien hoe zij deze mensen onder het puin vandaan haalt. Verder zijn er natuurlijk demonstraties van de jeugdbrandweer post Purmerend, het Snelle Interventie Voertuig en een autobrand.

Meer dan alleen brandweer

Op deze dag draait het niet alleen om de brandweer. Ook andere hulpverleningsdiensten zijn aanwezig waardoor je een compleet beeld krijgt. Wie komen er allemaal? Onder andere de politie, ambulancedienst, Veilig Verkeer Nederland, dierenambulance en het Rode Kruis.

Vervoer

Vanaf Hoofddorp kunt u de rechtstreekse trein nemen richting Hoorn Kersenboogerd. Uitstappen op station Purmerend. Vanaf daar is het maar een paar minuten lopen naar de brandweerkazerne.

bron:brandweer.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook