Woningnood wordt kleiner, maar gaat niet weg

Haarlemmermeer – De wachttijd voor sociale huurwoningen wordt zeker minder dankzij toekomstige woningbouw in Haarlemmermeer. Maar de woningnood wordt niet volledig opgelost. “Woningnood is van alle tijden.” Dat heeft wethouder Tom Horn (Zorg, Welzijn en Wonen) gezegd in een interview in het programma MeerMagazine van Meerradio.

 

In Haarlemmermeer worden de komende jaren jaarlijks duizend nieuwe woningen gebouwd. Tot 2040 zijn dat er dus zo’n 20.000. Als het aan het huidige college ligt, is dertig procent daarvan een sociale huurwoning.

“We krijgen er circa 6.000 sociale huurwoningen bij. We hebben er nu 13.000. Er komt dus zo’n vijftig procent bij. Dat gaan inwoners die op een sociale huurwoning wachten toch merken.”

Woningbouw De Doorbraak

Volgens Tom Horn is er voldoende ruimte voor de 20.000 woningen die hij wil laten bouwen. Foto: Danny de Casembroot

Van alle tijden

Aan voorspellingen over de wachttijd, die nu ruim tien jaar is, waagt wethouder Tom Horn zich liever niet.

“Als in deze regio de economie zo goed blijft draaien en er hier dus veel werkgelegenheid is, blijft ook Haarlemmermeer in trek om te wonen. De woningnood zal niet verdwijnen, die is van alle tijden. Dat was al zo in de tijd van mijn moeder. Die kon ook niet meteen gaan samenwonen en moest haar wooncarrière ook beginnen door bij haar ouders in te trekken.”

Verhuurdersheffing

Dat het probleem een enorme omvang heeft aangenomen in de regio Amsterdam is volgens wethouder Tom Horn het gevolg van de economische crisis in voorgaande jaren. Daardoor zijn er in Haarlemmermeer nauwelijks woningen opgeleverd. Ook geen koopwoningen. De doorstroming kwam daardoor ook tot stilstand.

“De rijksoverheid hielp ook niet echt mee. Door de verhuurdersheffingen kwam onze toen nog enige corporatie nauwelijks aan investeren toe. Daarom ben ik ook blij dat er nu nog een corporatie, Eigen Haard, aan de gang is gegaan in Haarlemmermeer. Wat ook niet helpt, is dat de rijksoverheid heeft bepaald dat je met een inkomen vanaf 36.000 euro niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Als je tot die inkomensgroep behoort, is het nog niet zo eenvoudig om een fiks hogere huursom te betalen.”

Scheefwoners en statushouders

Dat op social media en in de gemeenteraad statushouders en scheefwoners (huurders die te veel verdienen voor een sociale huurwoning) als oorzaak worden opgevoerd voor de woningnood, zit wethouder Tom Horn niet lekker. Hij wijst erop dat slechts twaalf procent van de sociale huurwoningen die zijn vrijgekomen naar statushouders is gegaan.

“Dat valt best mee. Dat zijn er lang niet zo dramatisch veel als dikwijls wordt beweerd. Daar komt bij dat het huisvesten van statushouders wettelijk verplicht is en wat het college betreft ook moreel verplicht. En voor scheefwoners geldt dat we die moeilijk uit hun woning kunnen halen. Dat is ook iets wat ik niet zou willen. Waar moeten ze dan heen? Want ook van huurwoningen in het middensegment hebben we er veel te weinig. Los nog van de vraag of alle scheefwoners zich een woning van 700 tot 900 euro per maand kunnen veroorloven.”

De pan uit

De wethouder is het ermee eens dat bouwen de beste oplossing is voor de woningnood, die volgens hem trouwens ook aan de orde is voor huizenkopers.

“Koophuizen zijn er ook te weinig en ook voor die doelgroep stijgen de prijzen ook de pan uit.”

Maar bouwen, aldus de wethouder, kost wel tijd. De bouwtijd bedraagt ongeveer een jaar en de benodigde tijd voor alle te doorlopen procedures is zo’n anderhalf tot drie jaar.

“De gemeente bouwt niet zelf, kan ook niemand dwingen te bouwen. Wat ze wel kan doen, is ervoor zorgen dat bouwers kunnen bouwen door hen goed ambtelijk te begeleiden. Daar hebben we dan ook extra mensen voor ingezet.”

Volgens wethouder Tom Horn is er nog voldoende ruimte in de polder voor de 20.000 woningen die hij wil laten bouwen.

“Dat kan op zowel zogenoemde uitleglocaties, zoals bij Lisserbroek en ten westen van Getsewoud, als door in te breien, zoals we doen met Hyde Park, waar 3800 woningen komen en in Hoofddorp-Noord.”

Tiny houses

Tiny houses zijn volgens wethouder Tom Horn geen oplossing voor de woningnood.

“Dat is niet de grootschalige, gewilde woonoplossing die sommigen erin zien.”

Tiny houses zijn volgens Tom Horn geschikt voor individuen die er een bepaalde levensstijl, met soberheid als voornaamste kenmerk, erop nahouden.

“We moeten zeker kijken of we in voorkomende gevallen kunnen betekenen voor mensen die plannen hebben voor deze woonvorm maar er heel veel neerzetten in het landschap is geen oplossing.”

In feite, aldus wethouder Tom Horn, zijn er wel plannen voor tiny houses in Haarlemmermeer maar dan gestapeld.

“Ik heb het over Lincolnpark waar Eigen Haard een appartementengebouw met studio’s van dertig vierkante meter bouwt. Geschikt voor startende jongeren of alleenstaande statushouders.”

PARK21

Bang dat er door al die woningbouw geen groen en recreatiemogelijkheden overblijven, is hij niet.

“Daar blijft voldoende ruimte voor over, denk aan PARK21, daar maken we het grootste park van westelijk Nederland. Maar ook buiten PARK21 letten

we erop dat je het landschap kunt blijven ervaren.”

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook