Zwanenburg en Halfweg: van bouwput naar groen en veilig

Haarlemmermeer – Deze tijd staan Zwanenburg en Halfweg bol van de bouwactiviteiten. Overal wordt gewerkt: aan de weg, onder de grond en in het openbare gebied. Het kan bijna niet anders dan dat iedere bewoner, ondernemer of bezoeker van Zwanenburg en Halfweg er iets van meekrijgt.

Wat staat er de komende maanden te gebeuren en waarom? We blikken vooruit op de grotere projecten die de komende anderhalf jaar plaatsvinden. Iedereen kan zich zo een beter beeld vormen wat er waar gebeurt. Speciaal voor alle wegwerkzaamheden is er een aparte website waarop precies staat waar en wanneer er wordt gewerkt.

Tanden bijten

Een ding is zeker: alle ongemak is het meer dan waard. Door de ingezette ontwikkelingen worden Zwanenburg en Halfweg veel mooier” zegt gebiedsmanager Jarno Kamphuis van de gemeente. Het motto is dan ook: door nu op de tanden te bijten, kunnen Zwanenburg en Halfweg er weer jaren tegen. “En uiteraard wordt alles op alles gezet om de (bouw)overlast voor inwoners en ondernemers zoveel mogelijk te beperken.

Een greep uit de werkzaamheden:

HALFWEG

De Nieuwe N200

De sloop van de boezembruggen in Halfweg is het grote tastbare bewijs dat het menens is met de oude weg tussen Haarlem en Amsterdam. Iedereen die via Halfweg de gemeente in- of uitrijdt, merkt dat. Automobilisten rijden over de noordelijke brug waar één rijstrook per rijrichting beschikbaar is. Voor fietsers en voetgangers is er een omleiding. Het is dan ook niet niks: de N200 ondergaat een grondige opknapbeurt met groot onderhoud aan de dijk, er komen nieuwe drinkwatertransportleidingen en bruggen, de weg wordt heringericht en er komt een ecopassage. De nieuwe brug wordt zo aangelegd dat de snelheid er uitgaat, zodat Halfweg groener en veiliger wordt. Dit past ook meer bij het dorpse karakter van Halfweg. De leefbaarheid en verkeersveiligheid gaan erop vooruit. Tip: ga voorbereid op weg en bekijk de actuele routeplanner of download gratis de speciaal ontwikkelde N200 Bouwapp via de Apple Store en Google Play Store. Alle werkzaamheden staan op de website van de bouwplanning.

De sloop van de boezembruggen is deze week gestart (foto gemeente Haarlemmermeer).

Bouw Outlet Center/Sugar City

De bouw van Amsterdam The Style Outlets (115 winkels) op het terrein van voormalige suikerfabriek is volop aan de gang. Nu de heipalen in de grond zitten, worden de verschillende verdiepingen opgebouwd. De opening is na de zomer volgend jaar. Naast de winkels komen er ook een hotel met congreshal (400 kamers), een parkeergarage en – terrein (ruim 3.500 parkeerplekken) en een supermarkt. Het voormalige suikerfabrieksgebouw heeft al jaren zijn bestemming als evenementenlocatie Sugar City, ook is er een casino.

Blauwe zone Halfweg

Rondom het NS-Station zijn te weinig parkeerplekken. Samen met de inwoners zocht de gemeente naar een oplossing. Op de Houtrakkerweg, Bauduinlaan en Spaarndammerweg is nu een ‘blauwe zone’ ingevoerd.

Voor het Dokter Baumannplein/Amsterdamsestraatweg/Oranje Nassaustraat tot aan de Zwanenburgerdijk komen er opnieuw parkeeronderzoeken en gesprekken. Ook wordt er een oplossing gezocht voor het tekort aan parkeerplaatsen bij de P&R bij station Halfweg-Zwanenburg. Omwonenden krijgen voor de zomer een uitnodiging om hierover mee te praten.

De N200 is afgezet waardoor automobilisten over de noordelijke brug rijden waar één rijstrook per rijrichting beschikbaar is (foto gemeente Haarlemmermeer)
De N200 is afgezet waardoor automobilisten over de noordelijke brug rijden waar één rijstrook per rijrichting beschikbaar is (foto gemeente Haarlemmermeer)

ZWANENBURG

Nieuw dorpshart Zwanenburg

Onder de naam ‘Hart van Zwanenburg’ investeert de gemeente in het dorpshart van Zwanenburg. Er wordt flink gebouwd aan het nieuwe dorpshuis dat eind dit jaar klaar is en begin 2020 in gebruik wordt genomen. Supermarkt Lidl komt volgend jaar in een nieuw en groter pand. Het nieuwe dorpsplein komt op de plek van de huidige Lidl. De gehele aanpassing van het dorpsplein is naar verwachting gereed in november 2021. Ook dat betekent tot die tijd bouwoverlast.

Voorkomen wateroverlast

Zwanenburg ligt erg laag in de polder waardoor het belangrijk is dat grond- en regenwater goed wordt afgevoerd. Daarom worden tochten (sloten) en vijvers verdiept en verbreed en wordt er gewerkt aan de verbetering van het riool. Kinheim en Seevanck krijgen een drainagestelsel en een extra rioolleiding. Bewoners hebben de mogelijkheid om hun tuin op het drainagestelsel aan te sluiten.

Afsluiting autoverkeer Zwanenburgerdijk

Er komt straks een einde aan de drukte op de Zwanenburgerdijk, een van de drukste stukken van de Ringdijk in de gemeente. Eind 2020 komt er ter hoogte van de Venenweg definitief een afsluitingvoor al het doorgaande autoverkeer. Het gevolg is straks minder vracht- en personenauto’s op de dijk en ook hier weer een vergroting van de leefbaarheid.

IJweg

Het gedeelte van de IJweg tussen de Lijnderdijk/Zwanenburgerdijk en de Dennenlaan is aan onderhoud toe. In de periode juli tot en met december wordt er volop gewerkt. De herinrichting houdt in dat de rijbaan wordt versmald en er diverse asverspringingen worden aangelegd. Daardoor komt er meer parkeerruimte en gaat de maximum snelheid terug naar 30 km/u.

Bron: Haarlemmermeergemeente.nl

Word vriend van Schiphol Regio en steun de lokale journalistiek! Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 
Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €1,00 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren


BoekenBoeken

Volg ons op Facebook